Secția de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală a fost dotată cu aparatură medicală de înaltă performanță și echipamente de ultimă generație. Medicii spun că aceste aparate oferă „multiple beneficii” și ajută atât la tratarea problemelor vasculare grave ale pacienților, cât și la efectuarea operațiilor extrem de complexe.
Șeful Secției de Chirurgie Vasculară, dr. Mazen Elfarra, susține că noile aparate medicale achiziționate în cadrul departamentului pe care îl conduce sunt „la standard european” și „aduc siguranța în actul medical”.
„Secția de Chirurgie Vasculară a fost înființată în 2017, este în dezvoltare continuă, deblochează un număr foarte mare de pacienți, pe 12 luni, adică pe un an de zile. Noi am debutat, practic, cu 350 de pacienți pe an și, acum, Secția de Chirurgie Vasculară deblochează între 1.700 și 2.000 de pacienți pe an. Suntem patru medici, trei primari și un specialist, și sper să ne dezvoltăm și mai mult.
Dorință este, voință este și sper să ajungem și la un număr mai mare de pacienți, care să fie tratați într-un spital cu dotări moderne. În cadrul Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Ioan», la bloc operator și stația de sterilizare, unde sunt coordonator, s-au achiziționat, în ultima perioadă, multiple aparate, prin sprijinul Ministerului Sănătății și cu fonduri europene.
Suntem la standard european, și pentru diagnosticare, și pentru tratament, care ne aduce siguranță în actul medical, și suntem la nivel superior față de acum 20-30 de ani. Și, bineînțeles, ca orice chirurg, sunt fericit că am toate dotările necesare pentru un tratament modern”, a afirmat dr. Mazen Elfarra.
Medicul chirurg a precizat că printre noile achiziții care s-au făcut în cadrul Secției de Chirurgie Vasculară se numără ecografe de ultimă generație, lămpi scialitice, electrocautere și aparate de C-Arm.
„Secția de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Ioan» este foarte bine dotată, avem paturi noi, noptiere noi, un ecograf de ultimă generație, achiziționat anul trecut – trei bucăți s-au luat, cu toate sondele posibile, pentru abdomen și alte zone organice.
Acum șase luni s-au luat 13 mese de operație, prin fonduri europene și cu sprijinul Ministerului Sănătății. Lămpi scialitice s-au luat șapte bucăți, cu două brațe, cu înregistrare video și sursă electrică, iar acum patru luni au fost montate în șapte sîli de operație. Avem și electrocautere de ultimă generație.
Aparate de C-Arm s-au luat trei bucăți, care deservesc chirurgia generală, pentru migrarea calculilor biliari, și ortopedia, dar sunt și în sălile de operație urologice. S-au mai achiziționat aparatul de anestezie, lanțuri de laparoscopie – s-au luat trei bucăți și mai aveam două, care sunt moderne și de trei ani de zile, dar erau prea puține și acum avem mai multe, ca să deblocăm un număr cât mai mare de pacienți”, a detaliat dr. Mazen Elfarra.
Dr. Mazen Elfarra a afirmat că operațiile de anevrisme rupte se află printre cele mai complexe și frecvente intervenții chirurgicale pe care medicii le efectuează, iar aparatele din dotare îi ajută extrem de mult în acest proces.
„Am intrat în urmă cu un an în Programul Național de Chirurgie Vasculară, unde primim fonduri pentru materiale, pentru intervenții chirurgicale. Este un program pentru urgențele medicale și Spitalul «Sfântul Ioan» a reușit să obțină o zi ca să putem rezolva urgențele vasculare național. Din fondurile respective, putem lua proteze vasculare, fire de sudură vasculare, hemostatice, tratamente pentru bolile vasculare periferice.
Putem trata și problemele vasculare pentru ischemie critică, prin endoproteze sau stenturi. Printre cele mai complexe și frecvente operații, din păcate, în ultimul timp, se află anevrismele rupte – o dilatare la nivelul aortei abdominale, netratată, neglijată, care se rupe și pacientul, în general, vine într-o stare foarte critică și reprezintă o amenințare pentru viața dânsului, din cauza hemoragiei interne.
Pe lună, rezolvăm patru cazuri, primim aproape gardă de gardă câte un anevrism rupt. Aparatele ne ajută foarte mult, plus Programul Național, fondurile pe care le primim. Sunt oferite toate condițiile necesare și toate materialele consumabile pentru a efectua operații majore”, a mai spus medicul chirurg.
CITEȘTE ȘI: