VIDEO | Serialul „Django”, o producție internațională, filmat integral în România, a fost lansat. „Este special, are multe elemente de film european”

Publicat: 06 04. 2023, 21:44

This browser does not support the video element.

Una dintre cele mai importante producții TV internaționale filmate integral în România, inspirată de filmul western „Django”, regizat de Sergio Corbucci, în 1966, a fost lansată și la noi în țară. Vizionarea în avanpremieră a primului sezon din serialul omonim a avut loc chiar pe platoul de filmare de la Castel Film Studios, unde echipa de producție, actorii și cascadorii au introdus publicul în poveste, prin decoruri și costume spectaculoase.

Serialul este regizat de Francesca Comencini și are o producție impresionată, formată din peste 600 de actori europeni, oameni de producție și tehnicieni. Din distribuția principală a serialului fac parte actorii Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari și Nicholas Pinnock, iar cele zece episoade au fost filmate în perioada mai-noiembrie 2021, în numeroase locuri din România.

Craterul vulcanului Racoș, din județul Brașov, a fost transformat complet în orășelul western New Babylon, iar în serial au jucat și actori români, precum Mihai Sandu Gruia, Gabriel Spahiu, Bogdan Farcas, Aida Economu, Claudiu Trandafir, Tiberiu Harsan și Cătălin Constantin Gheorghe.

Actorul Gabriel Spahiu spune că atmosfera de pe platourile de filmare a fost una extraordinară, iar serialul are „o nuanță ușor nostalgică, ușor comică, ușor caricaturală, dar și cu nuanțe serioase”.

„N-am avut roluri mari, dar ce m-am gândit – și cred că este foarte important – este că, atât cât am avut fiecare, am făcut foarte bine, am venit, mi-am făcut job-ul foarte OK, ceea ce este foarte important, pentru că oamenii vin în România și la ei profesionismul asta înseamnă. «Time is money» – și atunci, vin, îți faci treaba, n-au probleme, nu se încurcă, ies treburile – și asta este valabil pentru toți tehnicienii și toată lumea care a lucrat la filmul acesta din partea României.

Atmosfera pe platourile de filmare, când se filmează producții de genul acesta, este extraordinară. Eu de asta fac film, adică aici este minunat, toată lumea este cu tine, este în jurul tău. Toți suntem împreună, suntem o gașcă – în cazul acesta, au fost 600 de oameni care au lucrat. Suntem toți o gașcă și suntem foarte apropiați, pentru că suntem în greutăți toți și, atunci, suntem alături, împreună.

Asta este frumos în film și asta a fost și aici. Cred că este o nuanță ușor nostalgică, apropo de westernuri, ușor comică, ușor caricaturală, dar și cu nuanțe serioase. Este un pretext pentru a spune lucruri noi, folosindu-te de o manieră ușor datată”, a afirmat Gabriel Spahiu.

„Are toate elementele, acțiune, dramă, elemente de spectaculozitate în scene”

Actorul Tiberiu Harsan susține că cea mai mare provocare pentru el a fost într-o scenă de ploaie, în care a trebuit să poarte cinci straturi de haine, timp de 12 ore, atunci când „erau vreo 30 și ceva de grade afară”.

„Cel mai mult mi-a plăcut pistolul. Am avut un pistol foarte frumos, cel mai frumos pistol. Aceasta este trăsătura definitorie a personajului pe care l-am jucat eu – el fiind un rol destul de mic, ca majoritatea rolurilor care s-au distribuit aici – și cam atât. Am avut o singură scenă, era o scenă de luptă și eu eram în public, nu filmam propriu-zis cu ei (n.r – Matthias Schoenaerts și Nicholas Pinnock).

Mai interesantă, de fapt, a fost experiența dintre scene. Matthias este și el un om destul de gregar, dar o fi fost obosit sau fără chef la momentul respectiv, nu prea am stat cu el, dar cu Nicholas am avut – și nu numai eu, toată lumea de pe platou părea să fie destul de îndrăgostită de el, pentru că este un om foarte fain – și am avut niște discuții foarte, foarte interesante cu el între duble.

A fost o scenă de ploaie în care, fiind vară când filmam – erau vreo 30 și ceva de grade afară -, costumul era destul de generos, adică aveam vreo trei straturi și, pe lângă acele trei straturi, a trebuit să mai am și o termală, și costum de ploaie, ca să nu-mi ajungă la piele. Cu cinci straturi pe mine, 12 ore, a fost provocator”, a relatat Tiberiu Harsan.

Directorul de casting Domnica Cîrciumaru, a spus că principala provocare a unei producții cinematografice de o asemenea amploare a fost „în primul rând, limba”.

„Și-au dorit foarte tare ca engleză să fie fluentă și nativă – aici a fost marea provocare. În schimb, suntem un popor talentat pe actorie, adică nu avem probleme, dar, în general, și-au dorit foarte mult să fie fluent și să avem nativi. Castingul a durat cam trei luni, spre patru. Au fost la mine în agenție, dar au fost și local anumite persoane căutate la Brașov și în zona în care s-a filmat.

Nu mi s-a părut dificil să găsesc actorii potriviți. Au fost multe roluri, s-au schimbat și pe parcurs. Scenariile se schimbă pe parcursul filmărilor, le vin idei noi scenariștilor, regizorilor, producătorilor și, atunci, se mai schimbă lucrurile. Provocarea este să faci proiectul în sine, să-l termini. Este ușor diferit față de Django original, cel care a fost făcut inițial.

Este super special, pentru că este poetic, este cu multe elemente de film european. Acesta cred că este plusul, că mixează cumva arthouse-ul filmelor, cu comercialul, și este foarte interesant. Sunt convinsă că are toate elementele – are și acțiune, are și dramă, are și elemente de spectaculozitate în scene și cum este filmat, sunt și actori foarte buni și foarte talentați din străinătate”, a spus Domnica Cîrciumaru.

„A fost o experiență la foc automat, dar superbă”

Daniela Diaconescu, una dintre croitoresele care au lucrat la realizarea costumelor pentru personaje, a afirmat că „Django” a reprezentat „o experiență la foc automat, dar superbă”, iar tematica serialului o reprezintă în totalitate.

„Am lucrat cu drag la acest proiect. Am fost 20 și ceva de fete la costume, eu am lucrat în echipa de croitorie. Rochia Lisei Vicari, personajul principal, care se mărită în primul episod, a fost făcută în trei exemplare, pentru că avea nevoie de dubluri, și am cusut, până în ultimul moment, trei fete, capse, și pe dedesubt, tone de capse, de nu se mai termina. Am luat rochia la hotel, seara, eram în Racoș, și am stat și am cusut toate, și am fost o echipă toate fetele, nu numai din departamentul nostru.

Și fetele de la machiaj, cu toate eram: «Hai să facem, hai să terminăm, hai să ne iasă, să fie bine», iar în timpul filmării, înainte să îmbrace rochia, actrița și-a dat seama că nu se poate urca pe cal cu ea, că se împiedica, călca pe ea și eram cred că zece fete în jurul ei și scurtăm rochia, înainte de filmare. A fost o experiență la foc automat, dar superbă. A fost foarte, foarte greu.

Aveam 12 ore de filmare pe zi, șase zile din șapte și cu un drum până la Racoș, din Brașov, de o oră și un sfert, în fiecare zi, și număram orele de somn seara. Mi-au plăcut costumele indienilor și toate bijuteriile, toate paftalele, toate pariurile pentru cap, pentru indieni. Acolo este sufletul meu, la pene și blănuri, și oase, și asta mi-a plăcut cel mai mult. M-a reprezentat în totalitate filmul acesta, a fost mănușă pe mine, pe personalitatea mea și pe stilul meu de creator”, a precizat Daniela Diaconescu.

„Django” spune povestea unui pistolar (Matthias Schoenaerts) care își găsește fiica, Sarah (Lisa Vicari), singura supraviețuitoare a masacrului familiei sale întâmplat cu opt ani în urmă, în New Babylon, un oraș multietnic, condus de vizionarul John Ellis (Nicholas Pinnock). Locul este, însă, amenințat de Elizabeth Thurmann (Noomi Rapace), o puritană care vrea să șteargă comunitatea utopică de pe fața pământului, motiv pentru care Django devine rapid un aliat al proscrișilor din New Babylon, iar confruntarea violentă care urmează amenință să scoată la iveală secrete adânc îngropate.

Din 24 aprilie, serialul „Django” este disponibil în exclusivitate în Aplicația Focus Sat.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Nicholas Pinnock: „A fost minunat să filmez în România, m-am bucurat de fiecare zi pe platourile de filmare”

Noul serial western „DJANGO”, filmat în România, din aprilie pe Focus Sat

Serialul „Django”, filmat în România! Ce zonă pitorească au ales producătorii: „Când un film mare vine cu cortul la tine în sat, viața se schimbă definitiv”