VIDEO – Slujba oficiată de ÎPS Teodosie de Ziua Marinei, oprită brusc: „Îi compătimesc. Înaintea lui Dumnezeu vor răspunde“

Publicat: 15 08. 2022, 11:50
Actualizat: 15 08. 2022, 12:02

This browser does not support the video element.

Slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului la Ziua Marinei a fost întreruptă luni de organizatori şi a fost dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait.

Prelatul şi-a continuat apoi slujba religioasă, aproximativ cinci minute, fără sunet, după care a părăsit portul militar.

De altfel, conform imaginilor transmise de Guvernul României, acesta este uimit de ceea ce s-a întâmplat și îi privește întrebător pe cei care îl însoțeau.

„Îi compătimesc pe cei care au făcut asta. Înaintea lui Dumnezeu vor răspunde”

Arhiepiscopul a declarat jurnaliştilor că este pentru prima oară când i se opreşte microfonul în timpul unei slujbe religioase şi că nu vrea să interpreteze acest gest.

Întrebat de jurnalişti dacă s-a supărat pentru că a fost oprit din slujbă, arhiepiscopul a spus că cei care au făcut asta vor răspunde în faţa lui Dumnezeu.

„De ce să mă supăr? Nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta. Înaintea lui Dumnezeu vor răspunde”, a declarat ÎPS Teodosie, citat de News.ro.

Ziua Marinei, celebrată pe 15 august

Forţele Navale Române sărbătoresc luni Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz. Manifestările de la Constanţa au început cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se desfăşoară în portul militar şi în Portul Tomis.

În portul militar, festivitatea, la care sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, a început cu serviciul religios, în timpul căruia s-a întâmplat și incidentul ce l-a vizat pe ÎPS Teodosie.

Evenimentul, sărbătorit și în București

La Bucureşti, Forţele Navale Române sunt prezente la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, unde publicul va putea vizita, în intervalul orar 16,00 – 21,00, o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină şi medalii aniversare, iar doritorii vor învăţa să facă noduri marinăreşti în cadrul unui atelier interactiv.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Capitală, luni, printr-o ceremonie militară şi religioasă care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”.

În oraşul Bicaz, singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii ’60, marinarii militari vor fi prezenţi şi vor organiza pentru public standuri interactive şi expoziţii de tehnică şi echipamente. Luni, cu prilejul Zilei Marinei Române, scafandrii de luptă vor desfăşura, pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din ţară, un exerciţiu demonstrativ.