Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Șoferii, „salvați” de TransPerișani. Cum arată drumul de munte alternativă la „iadul” de pe Valea Oltului

VIDEO | Șoferii, „salvați” de TransPerișani. Cum arată drumul de munte alternativă la „iadul” de pe Valea Oltului

Drumul TransPerișani urmează vechea cale de acces prin munte a românilor, accesibil doar pentru autoturisme, nu și pentru traficul greu.

Pe partea stângă a Defileului Oltului, pornind din DN7/E81 și traversând râul, prin Cornetu (Racovița), apoi urmând traseul: DJ 703M, fostul DN 7D, DC 14A, există o rută paralelă cu Valea Oltului. Leagă Ţara Loviştei de staţiunea balneară Călimăneşti.

Drumul ar fi o variantă de ocolire a DN7 – Valea Oltului, mai ales în zilele de supraaglomerare.

De la demararea lucrărilor la Viaductul Poștei, de la intrarea sudică în Defileul Oltului, se formează cozi care depășesc 20 km pe sens.

Vechiul drum de munte, o alternativă la DN7, ocolește Masivul Cozia și exista și înainte ca austriecii să traverseze Via Carolina, actuala Vale a Oltului.

De la Mânăstirea Cornet (din DN7) și până la Perișani, iar de aici la Berislăvești (până în DJ 703G) și apoi Călimănești (iar în DN7) sunt circa 37 km.

În schimb, pe Valea Oltului, între Mânăstirea Cornet și Călimănești sunt cu 10 km mai puțin.

Sursa foto: Captură You Tube

Poliția rutieră nu recomandă varianta de ocolire

Traseul de la Perișani a fost inaugurat la finele lui 2019, după o reabilitare. Pe TransPerișani se poate ajunge și cotind la stânga, cum vii dinspre Sibiu, tot peste Olt, din DN7/E81, la Câineni.

Și de aici se trece tot prin sate de munte, până la Perișani, pe fostul drum național de pământ DN 7D.

Încă de la intrarea în județ, dinspre Sibiu și până la Râmnicu Vâlcea, se poate ajunge pe trasee paralele Văii Oltului (de la Berislăveşti până la Râmnicu Vâlcea mai există, pe partea stângă a Oltului, DJ 703L). Există o variantă de ocolire a celebrului DN7 / E81 şi pentru porţiunea de Dealul Negru – de la Blidari Goleşti, la Curtea de Argeş pe DN 73 C şi de aici la Piteşti.

Din nefericire, scrie adevărul.ro, nefiind vorba despre drumuri naționale, starea acestor artere rutiere nu este la fel de bună, cu excepția DN 73C.

Neoficial, polițiștii rutieri spun că nu recomandă acest drum ocolitor pe Valea Oltului, pentru că nu prezintă siguranță totală pentru șoferi.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele