Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi24, că 88% dintre elevii de clasele a treia, a cincea şi a şasea care au susţinut evaluarea standardizată au apreciat în mod pozitiv această metodă. De asemenea, oficialul a precizat că rezultatele testelor vor duce la îndeplinire planuri de învățare individualizată și nu se vor transforma în note, clasificări sau ierarhizări.
„Am început, la nivel pilot, o evaluare standardizată. Vreau să spun că, în paralel cu această evaluare standardizată, la care au participat peste 46.000 de copii din clasa a treia, clasa a cincea și clasa a șasea – mult peste ceea ce mă așteptam eu – înseamnă peste 86% din numărul total de copii care ar fi putut să participe. Folosesc acest prilej pentru a mulțumi directorilor și profesorilor care i-au îndemnat pe copii să participe la aceste evaluări standardizate. M-am temut, la un moment dat, că va fi o îndrumare din partea profesorilor să nu se prezinte. Nu a fost cazul, dimpotrivă, prezenţa este peste aşteptări”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a precizat că 31.000 de elevi au complet și chestionare de satisfacţie privind evaluarea standardizată, iar 88% dintre aceștia au aprecizat în mod pozitiv metoda de evaluare.
„Rezultatele – le anunţ în premieră – au fost, de asemenea, surprinzătoare şi sunt o dovadă a faptului că nu am greşit. O pondere din 31.000 de elevi care au răspuns, fără să fie obligaţi să răspundă – şi e vorba de copii de clasa a treia, a cincea şi şasea – au apreciat în proporţie de 88% pozitiv testarea, pentru că sunt mai prietenoase şi mai deschise. Şi încă un aspect: 81% s-au exprimat clar în favoarea acestor evaluări în format digital. Vreau să fie fericiţi copiii în şcoală, îmi asum cu bucurie lucrul acesta”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul Educației a menționat că elevii, profesorii şi părinţii copiilor care au participat la evaluarea standardizată vor cunoaşte rezultatele testelor în termen de maximum 7 zile.
„Cunoscând aceste rezultate, care nu se transformă în note, nici în clasificări sau ierarhizări, care sunt traumatizante, vor putea să fie folosite de către profesori pentru a duce la îndeplinire ceea ce trebuiau să facă de mult timp – acele planuri de învățare individualizată, mai ales acum, după această perioadă de criză sanitară. Îți arată competențele la care elevii stau bine și competențele la care profesorii mai au mult de lucru. La nivel de sistem, vor fi concluzii statistice, care vor fi disponibile public și care vor putea să constituie o bază de decizie serioasă și solidă pentru peste o sută de arme normative”, a declarat Sorin Cîmpeanu.