VIDEO | Sorin Cîmpeanu, despre noul mod de admitere la licee: „Subiectele pot fi făcute de Academia Română. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze proprii elevi pentru performanță”

Publicat: 20/07/2022, 00:27
Actualizat: 20/07/2022, 00:28

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, marți, la Digi24, că subiectele de admitere în colegii ar putea fi făcute de Academia Română sau de alte instituţii cum ar fi Societatea Română de Lingvistică sau Societatea Română de Matematică. Recent, oficialul a anunţat că elevii care vor începe în septembrie, anul acesta, clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că dificultatea subiectelor la nivelul admiterii în colegii va putea fi decisă de conducerile acestor şcoli.

„Dacă la nivel naţional suntem obligaţi să avem subiecte pentru nota 5, subiecte pentru note medii şi subiecte pentru note mari, de 9 şi 10, s-ar putea ca aceste colegii să opteze pentru eliminarea subiectelor pentru nota 5, să nu mai fie niciunul dintre subiecte atât de uşoare şi să meargă doar pe subiecte medii şi dificile. Am observat o teamă de înţeles. Subiectele pot fi făcute de Academia Română, pot fi făcute de Institutul Academiei Române”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine vor fi aceia care vor realiza subiectele pentru admitere, ministrul Educaţiei a precizat că decizia aparţine colegiilor.

„Nu uitaţi că după lege avem o metodologie subsecventă, promovată prin Ordin de ministru. În urma consultărilor, vedem care sunt îngrijorările şi putem să ne asumăm răspunderea să venim în întâmpinarea stingerii acestor îngrijorări prin astfel de măsuri, subiecte făcute de Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Matematică. Statul este dator să decidă, autoritatea națională este Ministerul Educației.

Este același Minister al Educației, care este răspunzător pentru forma proiectelor de lege. Deci putem decide, doar că, am observat în spațiu public poziții precum: sunt mult prea stufoase aceste legi. Păi, unu la mână, aceste legi, pentru prima oară, definesc arhitectura de sistem. Aceste legi definesc mult mai multe lucruri, pentru că am observat că, dacă nu sunt cuprinse în lege, lucrurile nu merg bine.

Sunt numărători de articole – știu și eu câte articole au cele două proiecte de legi, câte a avut legea 1 în forma originală și cât are legea 1, în forma actuală. Nu putem să trecem tot în lege, pentru că legea este urmată de 300 de acte subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru. Deci tot autoritatea decide acest lucru, tot autoritatea va spune și cine face subiectele, pentru a prezenta aceste garanții, că nu vor putea intra în licee doar aceea care vor face meditații cu profesorii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a afirmat că examenul de admitere în liceu va trebui finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională.

„Proiectul legii spune că 90 % din locurile pentru clasa a noua, dintr-un anumit colegiu, sunt scoase la concursul de admitere al acelui liceu, 10% rămân pentru Evaluarea Națională. Condiția este ca admiterea în liceu să se finalizeze înainte de debutul Evaluării Naționale, pentru ca cei care eventual n-au intrat prin concursul propriu de admitere, să aibă șansa, ca toți ceilalți, să intre în Evaluarea Națională.

Există și discuții, tocmai de asta avem mai mult de o lună de consultare, să vedem dacă acest această pondere de 90% este cea potrivită sau trebuie mai puțin. Profesorii acestor colegii, de mai bine de 15 ani, cer acest lucru. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze beneficiarii, proprii elevi, pentru performanță. Noi suntem datori să îmbinăm nevoia de performanță cu nevoia de echitate și asta facem”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor