VIDEO | Sorin Cîmpeanu, despre noul mod de admitere la licee: „Subiectele pot fi făcute de Academia Română. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze proprii elevi pentru performanță”

Publicat: 20/07/2022, 00:27
Actualizat: 20/07/2022, 00:28

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, marți, la Digi24, că subiectele de admitere în colegii ar putea fi făcute de Academia Română sau de alte instituţii cum ar fi Societatea Română de Lingvistică sau Societatea Română de Matematică. Recent, oficialul a anunţat că elevii care vor începe în septembrie, anul acesta, clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că dificultatea subiectelor la nivelul admiterii în colegii va putea fi decisă de conducerile acestor şcoli.

„Dacă la nivel naţional suntem obligaţi să avem subiecte pentru nota 5, subiecte pentru note medii şi subiecte pentru note mari, de 9 şi 10, s-ar putea ca aceste colegii să opteze pentru eliminarea subiectelor pentru nota 5, să nu mai fie niciunul dintre subiecte atât de uşoare şi să meargă doar pe subiecte medii şi dificile. Am observat o teamă de înţeles. Subiectele pot fi făcute de Academia Română, pot fi făcute de Institutul Academiei Române”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine vor fi aceia care vor realiza subiectele pentru admitere, ministrul Educaţiei a precizat că decizia aparţine colegiilor.

„Nu uitaţi că după lege avem o metodologie subsecventă, promovată prin Ordin de ministru. În urma consultărilor, vedem care sunt îngrijorările şi putem să ne asumăm răspunderea să venim în întâmpinarea stingerii acestor îngrijorări prin astfel de măsuri, subiecte făcute de Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Matematică. Statul este dator să decidă, autoritatea națională este Ministerul Educației.

Este același Minister al Educației, care este răspunzător pentru forma proiectelor de lege. Deci putem decide, doar că, am observat în spațiu public poziții precum: sunt mult prea stufoase aceste legi. Păi, unu la mână, aceste legi, pentru prima oară, definesc arhitectura de sistem. Aceste legi definesc mult mai multe lucruri, pentru că am observat că, dacă nu sunt cuprinse în lege, lucrurile nu merg bine.

Sunt numărători de articole – știu și eu câte articole au cele două proiecte de legi, câte a avut legea 1 în forma originală și cât are legea 1, în forma actuală. Nu putem să trecem tot în lege, pentru că legea este urmată de 300 de acte subsecvente, hotărâri de guvern și ordine de ministru. Deci tot autoritatea decide acest lucru, tot autoritatea va spune și cine face subiectele, pentru a prezenta aceste garanții, că nu vor putea intra în licee doar aceea care vor face meditații cu profesorii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a afirmat că examenul de admitere în liceu va trebui finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională.

„Proiectul legii spune că 90 % din locurile pentru clasa a noua, dintr-un anumit colegiu, sunt scoase la concursul de admitere al acelui liceu, 10% rămân pentru Evaluarea Națională. Condiția este ca admiterea în liceu să se finalizeze înainte de debutul Evaluării Naționale, pentru ca cei care eventual n-au intrat prin concursul propriu de admitere, să aibă șansa, ca toți ceilalți, să intre în Evaluarea Națională.

Există și discuții, tocmai de asta avem mai mult de o lună de consultare, să vedem dacă acest această pondere de 90% este cea potrivită sau trebuie mai puțin. Profesorii acestor colegii, de mai bine de 15 ani, cer acest lucru. Colegiile centenare de 15 ani cer acest lucru, să fie lăsate să-și selecteze beneficiarii, proprii elevi, pentru performanță. Noi suntem datori să îmbinăm nevoia de performanță cu nevoia de echitate și asta facem”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online