Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „La nivel național, suntem obligați să încurajăm și performanța, excelența. Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă provin din familii care nu au un standard financiar spectaculos”

VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „La nivel național, suntem obligați să încurajăm și performanța, excelența. Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă provin din familii care nu au un standard financiar spectaculos”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marți, la Digi24, despre noul modul de admitere la liceu, prin care nu se va mai tine cont de media din gimnaziu la media de intrare, iar colegiile naționale vor avea dreptul de a-și organiza propria admitere. Oficialul este de părere că în România se poate face performanţă în educaţie, fără ca elevii să ia meditaţii, dând exemplul copiilor care au participat la Balcaniadă.

„La nivel național, suntem obligați – și așa trebuie facem – încurajăm și echitatea, dar încurajăm și performanța, excelența. Performanța, excelența, o încurajezi acolo unde ea se poate realiza, acolo unde au probat se poate realiza. Nu refer doar la rata de promovare Bacalaureat de 100% sau 99%, dar refer la licee care vor putea fie capabile organizeze clase de excelență, organizeze pregătire la lot, așa cum o face, spre exemplu, ICHB, în momentul de față, și ați văzut ce rezultate obțin la competițiile internaționale.

Este un liceu care a putut să-și selecteze proprii copii, a putut investească în acei copii. La matematică, spre exemplu, avem elevi de clasa a X-a și a XI-a care vin de la tot felul de școli gimnaziale din țară. Dar e un liceu care s-a priceput aducă și, atenție – e un liceu privat, dar acei elevi nu plătesc taxă, ei sunt plătiți ca vină în acel liceu.

Nu numai nu plătesc taxe de școlarizare și de cazare, ci primesc și sprijin financiar ca vină în acest liceu, e o modalitate de a-i atrageLa fel vrem să fie încurajată performanța și excelența în acele colegii naționale care au demonstrat că au toate premizele necesare promovării excelenței și trebuie să le dăm dreptul să își selecteze proprii candidați”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că este posibilă performanţa în şcolile din România, în contextul în care cinci dintre cei şase copii care au participat la Balcaniadă provin din familii fără un standard financiar spectaculos.

„Cinci dintre cei şase premianţi de la olimpiadă, locul cinci la nivel mondial şi locul unu în Europa, sunt elevi care provin din familii care nu pot şi ai lor copii au ajuns să facă înaltă performanţă, fără ca familia să aibă un standard financiar spectaculos. Deci, este posibil să faci performanţă, trebuie să arătăm că se poate şi în şcolile româneşti. Este o mic pas, acela de a le da dreptul”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă se poate face performanţă fără meditaţii, ministrul Educației a subliniat că „avem exemple vii” în acest sens.

„Avem exemple vii, sunt pregătite în şcoli care au un sistem de organizare capabil să îi pregătească, fără ca familiile să investească. Ei nu plătesc taxe. Din discuţiile cu aceşti copii minunaţi, am înţeles foarte bine că s-a bucurat fiecare pentru propriul succes, dar explozia de bucurie a fost atunci când s-a anunţat locul pe care este clasată România, locul cinci mondial sau locul doi mondial. S-au bucurat pentru reuşita lotului acestei ţări mai mult decât s-au bucurat pentru propriile reuşite punctuale, care erau, într-adevăr, de excepție, vârfuri”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Lotul României a obţinut primul loc în Europa şi locul 5, la nivel mondial, la Olimpiada Internaţională de Matematică. De asemenea, lotul României la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) este cea mai bună echipă din Europa şi a doua la nivel mondial. În plus, olimpicii români au obţinut patru medalii şi locul al treilea în lume la Olimpiada Internaţională de Geografie.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și