Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern, că a semnat Ordinul de ministru privind cele 300 de şcoli care vor beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru proiectul Masă caldă în şcoli. De asemenea, oficialul a precizat că pe agenda şedinţei de Guvern se află, în primă lectură, și un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se extinde numărul celor 300 de şcoli, la 350 de şcoli.
„Au fost prezentate, în primă lectură, o hotărâre de Guvern, prin care se stabilesc normele de aplicare ale programului național Masă caldă în școli și, de asemenea, un proiect de ordonanță de urgență prin care creștem numărul de școli de la 300 la 350. După ce, anul acesta, am crescut de la 150 la 300 de școli, Ministerul Educației a realizat o selecție atentă, pentru ca de acest program să beneficieze acele 300 de școli, care au cea mai mare nevoie.
Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize, prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mese prin PNRAS – Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, am definitivat lista celor 300 de școli. Lista face obiectul unui ordin de ministru, pe care l-am semnat astăzi și care este deja public disponibil. Practic, în fiecare județ a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a precizat că proiectul Masa caldă în școli „este o măsură importantă pentru accesul la educație al copiilor din zone dezavantajate”, în contexul în care „face diferența pentru mulți dintre părinți între a-ți trimite și a nu-ți trimite copilul la școală”.
„Având în vedere că din această listă nu mai fac parte colegii naționale, pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă, sunt incluse școli cu un număr de elevi mai mic și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei.
Este de 10 ori mai mare decât anul 2016, an în care a început programul Masă caldă, cu 35 de milioane de lei finanțare și vă mai reamintesc faptul că am crescut și alocația zilnică, de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații, în care tarifele de 10 lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitatea în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor.
Este o măsură importantă pentru accesul la educație al copiilor din zone dezavantajate, din mediul rural și nu numai. Masa caldă face diferența pentru mulți dintre părinți între a-ți trimite și a nu-ți trimite copilul la școală”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul Educației a afirmat că, există și o hotărâre de guvern privind o creştere substanţială a premiilor pentru elevii români care au făcut o performanţă internaţională înaltă.
„Un al doilea set de propuneri, alături de echitate, pentru că tot pachetul legislativ România educată și toată politica ministerului Educației se bazează pe susținerea echilibrată între echitate și excelență, între echitate și performanță, este dat de un proiect de hotărâre de Guvern, prin care mărim semnificativ cuantumul premiilor elevilor români care au obținut rezultate excepționale, în acest an, în în mod deosebit, la olimpiadele internaționale, rezultate care merg, de multe ori, până la locul 2 mondial sau locul 5 mondial, de foarte multe ori, pe primul loc la nivel european.
Astfel, premiile au fost crescute: premiul întâi, aur – aur absolut – este vorba de punctaj maxim, 20.000 de lei. Acest premiu este luat și de elevi și de școala din care provine acel elev. Deci fiecare dintre cei doi – școala care a contribuit la formarea elevului primește 20.000 de lei, elevul primește 20.000 de lei. Până acum, premiul era de 12.250 de lei. Premiile doi, trei și mențiune au valori, de asemenea, crescute semnificativ, până la 15.000 de lei, 12.000 de lei, 10.000 de lei și 6.000 de lei mențiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Oficialul a menționat că nu vor fi neglijați nici elevii care au făcut performanţă naţională, propunerile fiind „de creștere până la 600 de lei pentru fiecare elev din echipă”.
„Pentru olimpiadele regionale sau europene, premiul întâi este de 7.500 de lei. Pentru că, în momentul de față, pentru o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, care ia premiul întâi la nivel național și este formată din 20 de elevi, legislația actuală, hotărârea de Guvern din anul 2016, prevede o valoare a premiului de 22 de lei per elev, ministerul Educației și Guvernul României a considerat, de asemenea, inacceptabilă această situație, iar propunerile sunt de creștere până la 600 de lei pentru fiecare elev din echipă.
Se multiplică, evident, cu numărul de premii. Primirea olimpicilor internaționali se va face la Guvernul României. Premierul României, pentru a recunoaște rezultatele acestor elevi absolut excepțional, a decis să organizeze o sesiune extraordinară de primăria tuturor, la Guvernul României, era de asemenea oportună actualizarea acestor premii”, a menționat Sorin Cîmpeanu.