Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat, miercuri, o misiune inedită desfășurată de specialiștii săi în Masivul Ceahlău.
„Specialiștii STS din județul Neamț au înlocuit echipamente de comunicații pe Vârful Toaca, la 1.907 m. Au străbătut un traseu montan anevoios, au urcat peste 500 de trepte și au transportat pe jos echipamente de aproape 200 kg. Operațiunea a durat peste 14 ore.
Colegii noștri au realizat configurațiile tehnice ale infrastructurii pentru noua stație TETRA care va îmbunătăți calitatea serviciilor de comunicații radio folosite de pompieri, jandarmi, medici, salvamontiști, polițiști și alți salvatori care intervin în zone greu accesibile în cazul unor urgențe”, au scris reprezentanții STS, pe contul de Facebook.
Contractul de finanțare pentru modernizarea infrastructurii hardware și software a Platformei Comune TETRA a fost semnat, în august 2019, de ministrul Fondurilor Europene de la acea dată și prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Bugetul total al proiectului „Modernizarea infrastructurii hardware și software a Platformei Comune TETRA” este de peste 231 milioane lei, cofinanțarea din fonduri nerambursabile reprezentând 197 milioane.
Beneficiile proiectului, conform STS, constau în asigurarea:
În anul 2021, operatorii STS au răspuns la 10.337.426 de apeluri la numărul unic de urgență 112.
Serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.
Serviciul de urgență 112 este furnizat de Sistemul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), iar administratorul SNUAU este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Potrivit STS, SNUAU este compus din centre unice pentru apeluri de urgență, dispecerate integrate de urgență și dispecerate de urgență ale agențiilor specializate de intervenție, iar atât centrele unice pentru apeluri de urgență, operate de STS, cât și dispeceratele de urgență ale agențiilor specializate de intervenție sunt organizate la nivelul fiecărui județ. Centrul 112 București-Ilfov recepționează apelurile efectuate din București și din județul Ilfov.
112 este numărul unic pentru apeluri de urgență, disponibil în toată țara, ce poate fi apelat din toate rețelele publice de telefonie. Apelurile sunt preluate 24/7 de operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 și, în funcție de tipul urgenței, sunt transferate apoi către dispecerii agențiilor specializate de intervenție, care realizează un interviu pe domeniul de competență, alocă și alertează echipajele din teren.