VIDEO | Stelian Bujduveanu: „Dorim să digitalizăm serviciul de parking. Vom ajunge la un număr de 30.000 de locuri de parcare la anul, pe vremea aceasta, în zona centrală”
This browser does not support the video element.
Viceprimarul General al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a vorbit, vineri, la Digi24, despre ce noutăți vor apărea în sistemul de parcare pentru Bucureşti. Printre altele, oficialul a precizat că serviciul de parking va fi digitalizat și că, în prezent, există zece proiecte de parcări subterane în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.
„Stelian Bujduveanu: Încă din 15 august, vor începe licitațiile pentru parcometre, așa cum sunt și în alte orașe, care vor fi montate în marea parte a zonei centrale. Dorim – și am spus asta în urmă cu câteva luni – vom digitaliza serviciul de parking. Scopul este să renunțăm la acei oameni care stau și colectează, să poți plăti cash sau cu cardul acele parcometre și bine ar fi să încurajăm achiziția de abonamente, că atunci toată lumea ar câștiga timp, n-ar mai opri să plătească parcarea orar.
Oana Zamfir: Ce se întâmplă cu mașinile parcate pe locurile de parcare de reședință, care nu se mișcă cu anii de pe aceste locuri?
Stelian Bujduveanu: Avem posibilitatea, pentru cei care refuză plata parcării în zonele special amenajate, în detrimentul altor cetățeni care plătesc parcarea, să reindisponibilizăm mașina. Dacă trece o perioadă destul de lungă de timp, acea amendă există și astăzi – suprapenalitatea, suprataxa de 200 de lei. Există și posibilitatea de a fi ridicată mașina și transportată într-un loc, la fel cum se întâmplă și în Sectorul 1, și în Sectorul 2, și în Sectorul 3, și în 4 și în 5 – nu știu dacă în 5, dar în 6 sigur.
Oana Zamfir: Vorbim despre persoane cu handicap – acolo se schimbă ceva?
Stelian Bujduveanu: Nu, acele gratuități vor rămâne în continuare și, mai mult, încercăm să amenajăm – ni s-a semnalat acest aspect și sunt mai multe tipuri de locuri pentru persoanele cu dizabilități și încercăm să ne conformăm legislației în vigoare, pentru că nu este îndeajuns doar să trasezi și să amplasezi semnul pe stradă.
Anumite locuri trebuie făcute special, cu loc de descărcare și încărcare în lateral. Deci încercăm să ne adaptăm standardelor europene și ne cerem scuze bucureștenilor că până acum nu s-a făcut, dar asta este unde vrem să ajungem, la o Capitală modernă și accesibilă pentru toată lumea.
Oana Zamfir: O altă întrebare se referă la posibilitatea construirii de parcări supraterane. La ce alte soluții vă mai gândiți, câte locuri noi de parcare pot fi construite într-un București și așa sufocat de mașini?
Stelian Bujduveanu: În zona centrală, suntem limitați de spațialitate și acest lucru nu-l spun eu, îl vede toată lumea. Vom ajunge la un număr de 30.000 de locuri de parcare la anul, pe vremea aceasta, în zona centrală – tot nu vor fi îndeajuns.
Avem zece proiecte de parcări subterane în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, un proiect vechi în municipiul București, foarte multe zone pietonale, care implică autorizații de construire pentru aceste parcări, pe care le avem în lucru și pe care le vom scoate în licitații publice, pentru a se executa de firme private și mai vorbim de parcari amenajate la sol.”