VIDEO | Stelian Bujduveanu: „Venim cu beneficii pentru riverani, care nu au mai putut găsi loc de parcare. Vrem să impunem regulile de a nu mai ocupa domeniul public, trotuarele și spațiile verzi”
This browser does not support the video element.
Viceprimarul General al Capitalei, Stelian Bujduveanu, a vorbit, vineri, la Digi24, despre noile reguli de parcare din București, ce vor intra în vigoare de la 15 august. Oficialul a explicat ce se va întâmpla atât cu locurile de parcare pentru riverani, cât și cu locurile de parcare de reşedinţă, precizând că şoferii care îşi vor lăsa maşinile pe unul din locurile de parcare administrate de Primăria Capitalei vor trebui să plătească.
„Ca noutate, vorbim, în primul rând, de un proiect care a fost aprobat în urmă cu 4 ani, în 2019, tarifele de parcare la nivelul municipiului București. Ca noutate, cu ce venim noi în plus, în anul acesta: venim cu beneficii pentru riverani, acei riverani care nu au mai putut găsi loc de parcare, care s-a dat de către Primăria de sector și venim cu un tarif de 1,6 lei pe seară, în intervalul orar 19-7 dimineața, care îți permite să parchezi mașina cu rezervare, pe acel loc de parcare”, a afirmat Stelian Bujduveanu.
Stelian Bujduveanu a explicat că se dorește descurajarea parcatului pe trotuare și pe spații verzi, măsură ce va fi aplicată „cu rigurozitate în zona centrală”.
„La fel ca în toate metropolele, la fel ca toate orașele mari din România, locurile de parcare sunt foarte puține, pentru că spațiul fizic, așa cum știm, este limitat, din păcate. În zona centrală și pe aceste locuri ne vom concentra pe eliberarea trotuarelor, în paralel cu o taxă rezonabilă – vorbim noi de 5 lei pe oră – iar noutatea cu care noi venim în fața bucureșteanilor este că, din a treia oră, nu se va mai dubla tariful, așa cum era până acum.
Cetățenii municipiului București au plătit parcarea în centrul orașului, în acele parcări care există încă din 2019, trasate cu locuri albastre. Vorbim de zona 1 – zona inelul central. Zona 2, care astăzi are foarte puține locuri – vorbim în afara centrului- marcate, în special, pe bulevardele mari, acolo unde circulă și transportul în comun. Deci, exemplul cu cartierul Dristor nu prea poate fi implementat, pentru că în cartierul Dristor există foarte multe locuri de parcare deja atribuite de către Sectorul 3, în speță, și de acele locuri noi nu ne atingem.
Nu vor apărea locuri de parcare cu albastru acolo unde cetățenii au deja loc de parcare atribuit de către sector. Locurile de parcare publice vor apărea în zone dens circulate, cum sunt bulevardele mari, acolo unde se pot face conform profilului străzii, înseamnă conform regulamentului și comisiei tehnice circulație, care permit ca pe o stradă, dacă există loc disponibil, să se traseze și să se avizeze acele noi locuri de parcare”, a precizat Stelian Bujduveanu.
Viceprimarul General al Capitalei a vorbit și despre mașinile parcate pe bulevardele mari, care blochează prima bandă.
„Nu vom permite blocarea primei benzi și nu vom veni să creăm locuri de parcare acolo unde legal nu este posibil. Vom crea aceste locuri de parcare acolo unde se poate și acolo unde permite legislația. Confuzia cea mai mare, care s-a creat în ultima perioadă, este generată și de persoanele care astăzi nu doresc să plătească parcarea municipiului București.
Vorbim de un cetățean care vine cu mașina, are opțiunea, la fel că dumneavoastră, la fel ca toată lumea – noi plătim parcarea, să parcăm în rondul de la Alba Iulia, un exemplu concludent, unde parcarea este 5 lei pe pe oră – și alege să lase mașina pe trotuar, vizavi, pe bulevardul Decebal, intenționat, distrugând spațiul verde, pentru că nu dorește să achite acel tarif.
Acesta este noutatea cu care noi venim – să impunem regulile de a nu mai ocupa domeniul public și trotuarele și spațiile verzi, pentru că astăzi Bucureștiul este sufocat, avem parcări goale și trotuare pline de mașini”, a menționat Stelian Bujduveanu.