Minerii din carierele din județul Gorj au ținut, sâmbătă, un moment de reculegere în memoria ortacilor care și-au pierdut viața în accidentul din această săptămână. Sute de oameni i-au însoțit pe ultimul drum sâmbătă, iar colegii lor au dorit să facă un gest de rămas-bun pentru camarazii lor.
Activitatea în carierele miniere din Gorj a fost întreruptă, timp de două ore, în intervalul 12:00-14:00, în perioada în care cei trei mineri morți au fost înmormântați.
Colegii și rudele au transmis mesaje de condoleanțe pe rețelele de socializare și au cerut ca cei responsabili să răspundă pentru accidentul mortal din cariera Jilț.
„Dumnezeu să îi odihnească în pace pe Dragoș, Gheorghe, Costi. Nu mai mai am cuvinte. Și nu în ultimul rand șefi din complexul CEO și din carieră să fie demiși și să răspundă pentru moartea celor 3 muncitori”, scrie unul dintre apropiații celor conduși pe ultimul drum pe facebook.
Cei trei muncitori implicați în accidentul din perimetrul Carierei Jilţ Sud au murit din cauza asfixiei. Este concluzia medicilor legiști care au făcut autopsia trupurilor neînsuflețite.
Cauza morţii celor trei muncitori decedaţi în accidentul de marţi de la Cariera Jilţ Sud este asfixia, afirmă reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj.
„Trupurile neînsufleţite au fost aduse încă din ziua accidentului la Serviciul de Medicină Legală Gorj. În cursul zilei de miercuri, medicul şef legist a efectuat necropsiile, concluzia sa fiind că decesele au avut ca şi cauză asfixia”, au arătat cei de la SML.
Trei mineri și-au pierdut viața și alți zece au fost răniți marți, într-un accident de muncă la cariera Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. Mașina în care se întorceau de la o intervenție tehnică s-a răsturnat de pe un podeț.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat, întrebat despre posibile măsuri după accidentul de la Jilţ Sud care să includă şi o demitere a ministrului Energiei, Virgil Popescu, că, „în funcţie de rezultatul acestor evaluări şi în funcţie de cum va arăta această înlănţuire a responsabilităţilor, nu putem exclude la acest moment nicio opţiune, dar este prematur pentru că la acest moment toate aceste responsabilităţi trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren”.
„Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aştepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă a celor întâmplate din perspectiva responsabilităţilor şi, în planul doi, asumarea acelor responsabilităţi. Nu aş vrea să vorbesc despre decizii personale.
În funcţie de rezultatul acestor evaluări şi în funcţie de cum va arăta această înlănţuire a responsabilităţilor, nu putem exclude la acest moment nicio opţiune, dar este prematur pentru că la acest moment toate aceste responsabilităţi trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren.
Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenţia autorităţilor în cazul care s-a petrecut ieri.
În această a doua etapă se evaluează responsabilităţile, pe lanţul ierarhic, în legătură cu acest accident şi, la finalizarea acestor proceduri, vom fi în măsură la nivelul Guvernului să prezentăm inclusiv această zonă de responsabilitate care să antreneze şi decizii”, a afirmat Dan Cărbunaru, chestionat, miercuri, la finalul şedinţei Executivului, dacă Guvernul aşteaptă vreo demisie a lui Virgil Popescu sau acesta ar putea fi demis din funcţia de ministru al Energiei. (