Raisa, o fetiță de 11 ani a murit la câteva minute după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de Poliție, când traversa alături de Marina, prietena și colega ei de clasă, în Sectorul 1. La o săptămână de la tragedie, oamenii vin să aprindă lumânări, să plângă și să se roage, în locul în care aproapiații, dar și cei care nu au cunoscut-o pe fetiță, au construit un adevărat altar în memoria ei.
În intersecția de pe Bulevardul Laminorului, locul în care Raisa a fost lovită și apoi târâtă aproaximativ 50 de metri, trecerea de pietoni este în continure nemarcată. Vopseaua de pe „zebră” s-a șters de-a lungul timpului, iar Administrația Străzilor nu a refăcut marcajul.
Cu toate că există indicatoare rutiere pe stâlpi care semnalizează trecerile de pietoni, pe Bulevardul Laminorului am descoperit 13 treceri de pietoni care au vopseaua ștearsă în proporție de 80 la sută. La o singură trecere „zebra” este vizibilă pe jumătate.
Mai mulți locuitori din zonă au cerut refacerea marcajelor de pe stradă, mai ales în locurile cu risc de accidente. Aceștia spun că de-a lungul timpului au mai avut loc accidente minore, inclusiv accidente provocate de motocicliștii care circulă cu viteză pe timpul nopții. În plus, oamenii spun că zona este una foarte circulată, iar în fiecare minut trec zeci de mașini de-a lungul bulevardului.
Gândul a prezentat, miercuri, într-un articol faptul că mai multe petiții pentru refacerea marcajelor rutiere de pe străzile din Bucureștii Noi au fost trimise către Administrația Străzilor înainte de accidentul din 13 ianuarie.
Dacă instanța va stabili că Administrația Străzilor, deși știa de lipsa marcajelor care să indice pe stradă că în locul unde a avut loc accidentul este trecere de pietoni, nu a făcut nimic, cel mai probabil va fi considerată parte responsabilă civilment și obligată să plătească daune în solidar cu cei care vor fi găsiți vinovați pentru moartea Raisei și rănirea colegei ei, Marina.
Vasilian Octavian, un bărbat de 43 de ani, a venit să vadă locul în care Raisa a fost spulberată. Bărbatul spune că în 1994, nepotul său a fost ucis de o mașină pe trecerea de pietoni din Târgoviște. Abia după accident, trecerea de pietoni a fost marcată.
„Important e să moară cineva ca să facă o trecere de pietoni. Dacă nu moare nimeni, nimeni nu face trecerea”, a spus bărbatul.
Colegii de clasă ai Raise au adus zeci de jucării de pluș și scrisori lângă bordura de la marginea șoselei. Priteni, vecini, dar și simpli trecători care nu o cunoșteau se opresc și aprind câte o candelă. Unii se roagă, alții plâng în tăcere, se închină și își continuă drumul.
Printre jucăriile de pe bordură este și scrisoarea Isabellei, o fată de 14 ani din Cluj, care a scris mai multe rânduri emoționante după moartea Raisei: „Cu toate că nu te-am cunoscut niciodată, vestea morții tale m-a întristat teribil”, își începe epistola copila, îndurerată de tragedie.
Luni, 17 ianuarie, Gândul a trimis o solicitare către Administrația Străzilor prin care am solicitat numărul sesizărilor primite de la Briga Rutieră cu privire la lipsa marcejelor pietonale din cartierele Bucureștii Noi. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns.
Citește și
VIDEO| Două fetițe, spulberate de o maşină de Poliţie în București. Una dintre ele a murit