Video uluitor cu somoni „fierți de vii” în apă din cauza valurilor de căldură record. Pielea lor a început să se desprindă
Somonul din râul Columbia a fost supus la temperaturi ale apei neviuibile, determinându-i să izbucnească în urma căldurii record a Pacificului de Nord-Vest. Pielea lor a început să se desprindă, ca și cum ar fi fost fierți de vii.
Un grup conservator susține că rănile sunt consecința stresului și supraîncălzirii.
Organizația non-profit Columbia Riverkeeper susține că leziunile peștilor sunt rezultatul supraîncălzirii, relatează The Guardian.
Potrivit lui Brett VandenHeuvel, director executiv al Columbia Riverkeeper, somonul a migrat în amonte în râul Columbia pentru a reveni la locurile lor de reproducere natală când au inversat brusc direcția, prin râul Little White Salmon, un afluent al fluviului Columbia. De regulă, somonii migrează din ocean în fluviul Columbia, zona lor de reproducere. El l-a caracterizat ca „scăpând de o structură în flăcări”.
Videoclipul a fost realizat în timpul unui val de căldură într-o zi în care temperatura apei a atins 70 grade Fahrenheit (21 grade Celsius), o temperatură fatală pentru acești pești anadromi, dacă sunt expuși pentru perioade lungi de timp. În plus, râul Columbia nu are voie să crească peste 68 de grade Fahrenheit în temeiul Legii privind apa curată (20C).
VandenHeuvel a comparat situația cu cea a unei persoane care încearcă să alerge la maraton la temperaturi de peste 38 de grade Celsius.
„Diferența este că asta nu este o distracție pentru somon”, a spus el. „Nu au de ales”.
Somonul din videoclip nu va putea să se reproducă în afluent și cel mai probabil va pieri din cauza bolilor și a stresului termic.
Această situație este un alt indiciu al impactului valurilor de căldură, care a ucis sute de oameni din Pacificul de Nord-Vest și Canada, probabil că a ucis peste 1 miliard de creaturi marine și a alimentat incendii în toată regiunea.
Dar, potrivit VandenHeuvel, tragedia a fost agravată de diferitele baraje care mențin fluxurile de apă în statul Washington și nu numai de zeci de ani, crescând temperatura apei. Schimbările climatice, împreună cu recentul val de căldură fatal, au agravat problema.
Un cameraman a surprins imaginea pentru Columbia Riverkeeper la începutul acestei luni ca parte a efortului grupului de a urmări călătoria somonului în căldură.
Este prea devreme pentru a spune câți pești au pierit, potrivit VandenHeuvel.
În zilele care au urmat lansării videoclipului, VandenHeuvel a susținut că mai multe cadavre au fost descoperite.
Peștii din videoclip par să aibă pete albe neclare, care sunt cel mai probabil infecții fungice atunci când somonul este stresat de apă fierbinte.
Sampson, membru al triburilor confederate ale rezervației indiene Umatilla și membru al consiliului consultativ al Northwest Tribal Salmon Alliance, a comparat vizionarea filmului cu asistarea la moartea uneia dintre rudele sale.
Sampson, care este și liderul ereditar al tribului Walla Walla, a declarat: „Așa mă simțeam îngrozitor”. „Adică am fost pe punctul de a plânge când i-am privit”.
El a asemănat evenimentul cu altul din 2015, când o un val arzător a ucis în jur de 250.000 de somoni de soi în râul Columbia și afluenții săi.
Sampson a anticipat că situația nu va face decât să se înrăutățească.