VIDEO | Un bărbat din Bacău a fost filmat în timp ce fură orez și paste dintr-un magazin. Internauții au sărit în apărarea lui și invocă nivelul de sărăcie din județ

Publicat: 19 07. 2022, 18:46

This browser does not support the video element.

Un bărbat din municipiul Bacău a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce fura o pungă cu orez și un pachet de paste făinoase dintr-un supermarket de cartier. Reprezentanții magazinului, unde bărbatul era client fidel, au postat înregistrarea video pe Facebook, stârnind indignarea urmăritorilor paginii.

Mai mulți internauți au sărit în apărarea făptașului, motivând nivelul sărăciei din județul Bacău, care crește alarmant în ultima perioadă. Băcăuanii au invocat, de asemenea, și nivelul de trai scăzut în toată țara și valul de scumpiri la alimentele de bază, oamenii fiind nevoiți să recurgă la metode ilegale pentru a putea supraviețui.

Un caz similar a avut loc recent, și în județul Suceava, unde un bărbat a spart un magazin sătesc, din cauză că era flămând. Vineri, 8 iulie, proprietarul magazinului din comuna Baia a sunat la primele ore ale dimineții, înainte de ora 6, la serviciul unic de urgență, pentru a reclama că o persoană a spart geamul și a pătruns în interior, unde se afla și în momentul apelului.

Lucrătorii Secției de Poliție Rurală nr.7 Mălini au ajuns la fața locului, unde au găsit un localnic. Acesta a recunoscut că a folosit un coș de gunoi pentru a sparge un geam, pe unde a intrat în magazin. Omul le-a mărturisit polițiștilor că a spart magazinul pentru că îi era foame și căuta de mâncare. Acesta a mâncat două iaurturi, o pâine și o roșie, până la sosirea poliției.

Potrivit unei analize efectuate de specialiştii Allianz Trade, preţurile alimentelor agricole au crescut cu 31% în 2021 şi vor mai creşte cu încă 23% în 2022, pe fondul unei majorări generale a costurilor asociate (combustibil, electricitate, îngrăşăminte). Producătorii de alimente şi băuturi din zona euro şi-au majorat deja preţurile, în medie, cu 14% de la începutul anului 2021, informează bzbc.ro.

Cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la produsele obişnuite, inclusiv uleiuri şi grăsimi (+53%), făină (+28%) şi paste (+19%). În schimb, preţurile cu amănuntul la alimente s-au ajustat doar cu 6%, ceea ce înseamnă că nici măcar jumătate din costurile majorate ale producătorilor de alimente nu au fost transferate de retaileri în preţul final.