Tot mai mulți urși coboară în zonele locuite din stațiunea Rânca, dar unul dintre ei a devenit aproape celebru după ce a fost prins și relocat, dar care s-a întors în zonă.
El caută de mâncare în cabanele din stațiune aproape în fiecare noapte, iar acest lucru îi îngrozește pe localnici, care sunt nevoiți să se baricadeze în case.
Ursul cunoaște foarte bine zona, iar proprietarii de cabane spun că intră pur și simplu în bucătării, dar nu distruge nimic.
„Intră la bucătărie și nu distruge bucătăria. Își caută mâncare și atât. Partea bună e că-i place mai mult dulce. El caută ceva dulce. A fost în frigider slănină și nu i-a trebuit. A mâncat doar ce a fost dulce. A mâncat biscuiți, tot felul de ciocolate, pe care le desfăcea pur și simplu ca și omul. La iarnă o să-i pregătim o cameră în care să doarmă și el. Adică în partea tehnică, îl punem centralist, că acolo îi place să intre”, spune Ionel Cutuca, proprietarul unei cabane, citat de Digi24.
Tatiana Popa, proprietara unei alte cabane, povestește că uneori ursul intră de mai multe ori pe noapte să caute de mâncare.
„Pe 17 iulie a intrat de mai multe ori noaptea, de la 11, până dimineața la 8. Pe 18 tot așa. Și pe urmă pe 23 și 24. A împins ușa, a spart la frigider, a cărat toată mâncarea”, povestește ea.
Autoritățile locale spun că anul acesta au fost prinși 6 urși, care au fost duși în alte zone, în pădure. Iar asociațiile pentru protecția animalelor se plâng că oamenii sunt de vină pentru comportamentul anormal al urșilor.
„În Rânca vine un urs dintre cei relocați, în partea Băii, cel puțin, pe care l-am monitorizat, am făcut rapoarte de eveniment. Cred că singura soluție va fi împușcarea lui. Că am făcut toți pașii, nu avem altă soluție”, spune Gabriel Panduru, viceprimarul localității Baia de Fier.
Și reprezentanții organizațiilor pentru protejarea animalelor și mediului spun că oamenii ar trebui să nu mai hrănească animalele sălbatice, pentru că acest lucru poate deveni extrem de periculos, determinându-i pe urși, spre exemplu, să vină în zonele locuite, chiar și în zone în care nu erau văzuți până acum, cum ar fi la Ploiești sau chiar la Craiova.
Sursa foto: Shutterstock