VIDEO | Valeriu Gheorghiță: „Nu e admisibil să tolerăm sute de decese care ar fi putut fi prevenite”. Certificatul verde nu e o măsură restrictivă, ci preventivă

Publicat: 18/11/2021, 14:32

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a transmis românilor, joi, să aibă încredere în corpul medical, în știință și să se vaccineze, și, în al doilea rând, să considere certificatul verde o măsură benefică, preventivă – nu una coercitivă, restrictivă – pentru a salva vieți.

Într-o conferiță de presă comună, ocazionată de vizita în România a comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a subliniat importanța faptului că, prin apartența la UE, România are aceleași drepturi și a putut demara campania de imunizare în 27 decembrie 2020, în tandem cu toate statele membre.

„Trebuie să înțelegem că cetățenii României au aceleași drepturi cu ceilalți cetățeni din țările europene și România nu este o țară de mâna a doua, este la fel ca celelalte țări europene și, din acet punct de vedere, atitudinea noastră trebuie să fie similară, pentru că populația Europei nu poate să fie în siguranță până când celelealte populații din țările membre ale UE nu sunt în siguranță. Cu toții trebuie să fim în siguranță, pentru a putea, la final, că, pe terioriul european cel puțin, putem să controlăm pandemia COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță, la conferința de presă la care a vorbit și Raed Arafat.

„Inclusiv vaccinarea, din păcate, nu e o măsură populară”

 Șeful CNCAV admite că toate măsurile luate în perioada pandemiei de nu au cum să fie populare. „Inclusiv vaccinarea, din păcate, nu e o măsură populară și vedem acest lucru în atitudinea unui segment populațional destul de important,și toate aceste lucruri sunt demarate în beneficiul sănătății publice. Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese care altfel ar fi putut fi prevenite”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a detaliat măsurile în vigoare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Cea mai importată măsură este vaccinarea, iar din acest punct de vedere obiectivul principal este să prevenim decesele, să salvăm vieți. Iar a doua măsură importantă este cea legată de implementarea certificatului verde digital la nivel național. Trebuie să privim această măsură nu ca o măsură restrictivă, haideți să schimbăm modul în care privim această măsură și să înțelegem că e o măsură necesară de prevenire a infecției SARS-CoV-2, chiar dacă nu e 100% eficientă, pentru că nu avem de altfel o măsură 100% eficientă, indiferent care ar fi – testare, vaccinare, trecere prin boală, la nivel individual, dar și-au dovedit eficiența la nivel de sănătate publică, a comunității”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Astfel, rolul certificatului verde, spune Gheorghiță, devine unul de triaj epidemiologic. „Probabilitatea celor car eau un certifocat digital, fie că au fost testați, vaccinați sau au istoric de trecere prin boală, probabilitatea  să fie infectați și să tansmită infecția în acel moment este foarte redusă, asta înseamnă că este zero. Dar din punctul de vedere al impactului la nivelul comunității este foarte mare”, a subliniat Gheorghiță.

„Pandemia nu se termină cu valul 4”

Sunt 70 de țări la nivel mondial care folosesc certificatul digital de câteva luni. „Aceste măsuri nu sunt doar utile în momentul de față, ci profund necesare și trebuie adoptatate, din punctul nostru de vedere, cât mai rapid, pentru că sunt măsuri care salvează vieți, stimulează în același timp vaccinarea – pentru că orice măsură luată în acest moment trebuie să aibă în vedere și creșterea ratei de vaccinare, nu doar limitarea răspândirii infecției. Pentru că dacă noi, în paralel, nu creștem protecția la nivelul comunității, atunci vom fi la fel de susceptibili la noile valuri de îmbolnăviri, și vedem că predicțiile nu sunt foarte optimiste pentru perioada următoare”, a spus șeful CNCAV.

„Pandemia nu se termină cu valul 4, din păcate, infecția va rămâne în comunitate și va continua să genereze multe cazuri de aici înainte. Iarna este aproape și nu nu avem niciun motiv să credem că situația epidemiologică va fi din ce în ce mai bine în perioada următoare, dimpotrivă, e sezonul virozelor respiratorii, și COVID-19 este o infecție cu transmitere respiratorie”, a spus șeful CNCAV.

„Niciun deces care ar fi putut să fie evitat nu este de acceptat în momentul de față, în condițiile în care avem toate măsurile la îndemână să facem acest lucru”, a conclus Valeriu Gheorghiță.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 3.076 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 332 decese dintre care 76 anterioare.

Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) miercuri, 17 noiembrie, 97.093 de persoane fuseseră vaccinate, în ultimele 24 de ore, peste 23.000 fiind la prima doză.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”