VIDEO | Vasile Dîncu, despre un potențial atac al rușilor la granițele României: „În acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol. Avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru”

Publicat: 24/08/2022, 23:53
Actualizat: 24/08/2022, 23:59

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre cele 6 luni de la invaziei Rusiei în Ucraina, moment care a coincis și cu sărbătorirea Zilei Independenței poporului ucrainean. În ceea ce privește un potențial atac al rușilor la granițele României, oficialul a precizat că „în acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol”, însă țara noastră „a luat deja măsuri” și „avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru”.

„Astăzi, nu s-au oprit deloc operațiunile militare ale Rusiei și, sigur, nici răspunsul ucrainian în această direcție. Este clar că suntem, în acest moment, într-o fază, după 6 luni, în care războiul de uzură va continua, se vede foarte bine, mai mult ca niciodată. (…) La 6 luni, poate că nu numai planul Rusiei de la început, atunci când s-au pregătit oarecum să defileze pe bulevardele Kievului, după câteva zile, crezând că o să ocupe Ucraina foarte ușor pentru o lovitură fulgerătoare, dar și noi ceilalți nu ne-am fi gândit, în acel moment, că va fi vorba de un război care să dureze atât. Suntem la 6 luni și ne dăm seama că nimic nu este decis, în acest moment.

Ne aflăm în condițiile unui război de poziție, un război de uzură, în care rușii forțează și nu reușesc să aibă succes așa cum și-ar fi dorit. În același timp, se așteaptă și există toate premizele unei contraofensive a forțelor ucrainiene, care este și cred că va fi consistentă în această toamnă, după toate anunțurile și discuțiile noastre cu colegii noștri din Ucraina”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a vorbit și despre cât de mare este, în momentul de față, pericolul ca ofensiva din toamnă a Rusiei să atingă Odesa și să împingă invazia rusă până aproape de frontiera României.

„În acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol. Sigur că forțele ucrainiene, cu sprijinul pe care l-au primit – armament din partea NATO, a Europei – au reușit, în acest moment, să oprească înaintarea rusească în zona Nikolaev, o zonă importantă pe care încearcă s-o depășească. Sigur că înaintarea este una destul de lentă. Nu prevedem că acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă lucrurile vor evolua în acest ritm, pentru acest an, însă întotdeauna rămâne acest acest pericol.

Sunt hărți pe care le studiem în fiecare zi la Ministerul Apărării Naționale, vedem în fiecare zi intensitatea ofensivei ruse, pentru că în fiecare zi apar atacuri la adresa pozițiilor ucrainiene, între 10 și 14 nave din Marea Neagră sau din zona Azov. Prietenii noștri de la Ministerul Apărării spun că, în acest moment, reușesc să reziste pe acest aliniament și că nu se prevede să se ajungă la gurile Dunării și să se ajungă la o ocupare a Odesei – și sigur, aici deschid drumul spre Transnistria și problemele pe care ne-am putea să avem noi.

În orice caz, acest scenariu trebuie să îl luăm în calcul, nu putem să-l eliminăm din calcul, pentru că, până la urmă, forțele ruse, așa cum vedem, totuși au reușit să unească aceste zone, după cum se vede, au venit dinspre est și au reușit, trecând prin cele două regiuni, Luhansk și Donbas, să coboare și să lege de zona aceasta a Peninsulei Crimeea. Deci speranța este că forțele ucrainene vor rezista, dar trebuie să ne gândim și la scenariul cel mai rău, în care s-ar putea să avem un vecin foarte apropiat, Rusia”, a precizat Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul Apărării a vorbit și despre măsurile pe care trebuie să le ia România în cazul apariției unei astfel de amenințări iminente, dar și care este poziția NATO.

„România a luat deja măsuri. Sigur, toate măsurile pe care le luăm noi sunt în concept cu strategia NATO. România nu mai este singură. România este partea acestei Alianțe importante. În acest moment, planul de fortificare a flancului estic și, prin eforturile importante ale României, din 2014 până acum, președintele Iohannis și toate guvernele care au fost au insistat pentru a fortifica zona Mării Negre, a o aduce în conceptul strategic al NATO și o face egală cu Marea Baltică, deci a unifica oarecum aceast acest front.

S-a trecut de la conceptul de securitate colectivă, la cel de apărare colectivă. S-a trecut, de fapt, la o fortificare a flancului estic. Acum, în România, și după cele două anunțuri de la Madrid, esențiale pentru noi, privind brigada americană și cel al președintelui Macron, cu grupul de luptă francez, deși nu s-au definitivat încă aducerea tuturor trupelor străini, avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru. Sigur că urmează în continuare întreg scenariul legat de apărarea colectivă pe flancul estic.

Evident că strategia defensivă pe care NATO o are pe flancul estic este una care înseamnă un complex de factori, în condițiile în care există o amenințare directă la granița României. Deci există o strategie pentru asta, care înseamnă mobilizarea de resurse, care înseamnă mobilizarea de trupe NATO. Există în Marea Mediterană portavioanele care supraveghează acest spațiu al nostru, pentru că nu pot să intre în Marea Neagră, având în vedere regimul pe care îl are Marea Neagră”, a declarat Vasile Dîncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar