VIDEO | Vasile Dîncu: „Vrem să accelerăm venirea celor două escadrile de avioane F-16. Suntem într-un proces de pregătire a piloților”
This browser does not support the video element.
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la B1 TV, că România are, în prezent, 17 avioane F-16 și vrea să accelereze venirea celorlalte două escadrile. Cu toate acestea, oficialul a precizat că nu este necesar să zboare în același timp toate cele 17 avioane F-16 pe care România le deține în acest moment.
„Nu au nevoie să zboare toate. Toate sunt gata de luptă, nu au nevoie să zboare toate în același timp, în sensul acesta am zis, că sunt perioade în care, să spunem, zboară 15, pentru că sunt în zona de recuperare a resursei o parte dintre ele”, a declarat Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu a amintit că, în acest moment, în țara noastră se află și avioanele forțelor multinaționale.
„Avem 22 de avioane în acest moment în forțele multinaționale care se află la noi, la Câmpia Turzii sau la bazele de la MK, este forța americană, sunt englezii, italienii. Se schimbă, sunt prin rotație 22 de Eurofighter Typhoon, avioane foarte moderne, cu care putem să completăm lipsa MiG-urilor, să spunem, lipsa pe care am avut-o la un moment dat când am suspendat zborurile”, a afirmat Vasile Dîncu.
Întrebat dacă piloții noștri sunt pregătiți pentru avioanele F-16, Ministrul Apărării Naționale a răspuns: „Piloții noștri sunt pregătiți pentru cele pe care le avem în acest moment. Trebuie să pregătim în continuare piloți. Ultima dată a fost și premierul Portugaliei, am discutat pentru a pregăti în continuare, pentru că ei ne-au pregătit piloți și până acum. Am discutat și cu forțele americane pentru ca să pregătim în mod accelerat pentru cele două escadrile care vor veni, să pregătim pentru că vrem să accelerăm această venire a celor două escadrile, deci suntem într-un proces de pregătire a piloților”, a precizat Vasile Dîncu.
Deși a precizat că România se află, în prezent, într-un proces de pregătire a piloților, Vasile Dîncu a lăudat aptitudinile acestora.
„Avem foarte mulți piloți, avem piloți buni. Nu este un proces foarte complicat de a trece un pilot cu experiență pe un alt tip de avion, dar totuși necesită studii foarte complicate, necesită, sigur, o pregătire în general în dotarea care o folosește”, a menționat Vasile Dîncu.