VIDEO | Victimele automedicației (REPORTAJ)

Publicat: 10/10/2022, 19:00

Automedicația și autodiagnosticarea sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite. În era digitalizării, românii abandonează mersul la doctor, pentru consult, și-și caută diagnostice și tratamente pe internet.

„Ați luat vreodată medicamente fără prescripția medicului? Mai rar. Nu zic că nu am luat. Am mai luat, de ce să nu…Nu mult, dar am luat. Aveți încredere în sfatul medicilor? Și aici e o problemă. Am situații în care cred că știu eu mai mult ca ei. Pe cuvânt. Nu că mă dau mare, dar citesc și eu. E internetul, mă consult. Citiți și pe internet? Da, sigur. Mă documentez. La pastile, când iau un medicamnet mă uit și pe internet”, a spus un bucureștean.

De cele mai multe ori evităm să mergem la medic dacă întâmpinăm probleme de sănătate. Astfel, ajungem să luăm medicamente după ureche.

„Oamenii se bazează, în privința automedicației pe percepția, evident subiectivă, asupra simptomelor pe care le au. Dacă ei sunt familiarizați cu simptomele, își amintesc ce medicamente au luat, le iau, și din punctul lor de vedere problema ar trebui rezolvată imediat”, a precizat medicul de familie Petruța Tarciuc.

Din păcate, mulți români nu conștientizează riscurile la care se supun.

„Riscurile, din păcate, sunt multiple. În momentul în care folosești un medicament și un medicamnet care, să spunem, tu nu ai experiență și tu l-ai luat pentru că unui prieten i-a făcut bine sau vecinei, iarăși, i-a rezolvat problema, lucruile se pot complica imediat, poți dezvolta o reacție alergică imediată sau o reacție alergică tardivă sau dacă ești o persoană care mai ia și alte medicamnte, acea pastilă poate avea o interacțiune nedorită cu medicamntele pe care le iei. Efectele pot fi de la vărsături sau o erupție cutanată până la efecte grave care pot duce și la internare. Mai există riscul de dependență. Am luat pastila la un moment dat că mă doare capul, a fost foarte bine. Peste 3 zile se repetă durerea de cap. Nu ajung la medic și iau, și iau pastila respectivă și apare ricul de dependență sau chiar abuz. Sunt foarte multe medicamnte cu denumiri comerciale diferite și care au aceeasi substanta activă și atunci există riscul cumulării substanței active, cu risc de supradozaj care poate duce iarăși la efecte grave, uneori chiar cu internare”, a spus medicul de familie Petruța Tarciuc.

Sunt și cazuri în care apare anxietatea produsă de autodiagnosticare. Și asta pentru că, citind foarte multe informații, ne facem tot felul de idei despre simptomele pe care le avem. Chiar și așa, internetul primează.

„Ne este simplu să deschidem o pagină de internet ți să citim despre boala sau un diagnostic pe care noi ni-l imaginăm că-l avem. Atunci este la îndemână să apelez la automedicație. Cu ce rezonăm, avem tendința să folosim, să procedăm și noi la fel cum a procedat persoana respectivă. Ne este ușor să facem acest lucru, nu este neapărat sănătos să facem asta pentru că noi nu suntem medici. Există și această teamă. Teama de spital, teama de medic, teama că voi ajunge la medic, că o să fiu pus să fac analize, investigații, mi se va da un tratament pe care probabil nu-l vreau. Voi fi restricționat cu anumite aspecte din viața mea și treaba asta s-ar putea sa nu-mi placă. Pe de altă parte, există și lipsa de educație. Nu suntem educați să mergem la doctor. Poate fi și comoditate. Sunt oameni care nu conștientizează riscul și atunci eu nefiind medic, neștiind să-mi pun un diagnostic corect, nu conștientizez unde sunt, nu știu unde sunt pentru că nu știu cum funcționează organismul meu 100%”, spune psihologul Anca Boalcă.

Se spune că aproximativ jumatate dintre utilizatori accesează forumurile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afecțiuni. Mai mult, medicamentele pe care le cumpărăm de pe internet pot fi contrafăcute. Organizația Mondială a Sănătății precizează ca acestea reprezintă un procent mare dintre medicamentele vândute ilegal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Doliu în lumea cinematografiei! Jon Landau, producătorul capodoperelor „Titanic” și „Avatar” a murit la 63...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna...
Big Brother se extinde. Statul va ști și ce telefon folosești. Legea, publicată în Monitorul...
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O pastilă cu ketamină tratează depresia fără efecte psihedelice, arată un nou studiu
×