VIDEO | Viktor Orbán, dezlănțuit la adresa lui Joe Biden: Dacă un atac s-ar produce în Coridorul sudic de gaze, atunci l-am considera un act de război
This browser does not support the video element.
Premierul maghiar, Viktor Orbán, a acordat un interviu cunoscutului jurnalist Tucker Carlson, în care acuză lipsa de reacție a NATO, după explozia de la conducta Nord Stream 1 și 2 din septembrie 2022.
Viktor Orbán susține că Germania nu a avut o reacție pe măsura așteptărilor sale în cazul exploziei de la gazoductul Nord Stream, care circula pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania pentru a furniza Europei de Vest gazele de care avea nevoie, asta după ce UE a impus sancțiuni Rusiei care reduceau semnificativ importul gazelor rusești, până ce conducta a fost indisponibilizată imediat după explozia din septembrie 2022.
Liderul de la Budapesta a mărturisit că un astfel de eveniment ar fi puțin probabil să se întâmple la conducta de gaze din Coridorul sudic, tocmai datorită răspunsului diferit pe care statele ale căror teritoriu străbate conducta, l-ar fi dat celor care ar fi capabili de un astfel de gest.
Acesta a spus că a purtat deja discuții cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, despre eventualele provocări ce ar putea apărea la conducta sudică de gaz, spunând că aceste state vor oferi un „răspuns pe măsură”. Gazoductul din Coridorul Sudic străbate țări precum Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Ceea ce am făcut noi, ungurii, a fost să clarificăm imediat faptul că există o altă conductă, nu doar Nord Stream, ci și o conductă sudică, care vine din Rusia prin coridorul sudic, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria și, împreună cu premierul sârb, am spus foarte clar că dacă cineva ar dori să facă același lucru cu coridorul sudic, așa cum a făcut cu cel nordic, considerăm că este un motiv de război sau de atac terorist și vom reacționa imediat. Așa că nu faceți asta!, a spus Orbán la Tucker Carlson.
Premierul maghiar este de părere că administrația Biden a jucat un rol în explozia de la Nord Stream, „fie direct, fie prin intermediari”. Carlson l-a întrebat cum de Germania și NATO nu au oferit un răspuns mai puternic Rusiei, după sabotajul gazoductului, catalogat atunci de Orbán ca find un act terorist.
Deci, atunci când s-a întâmplat, am comentat ca fiind un atac terorist. Da! A fost respins în Germania și în Occident. Nu a fost un atac terorist. A fost ceva. Nu știu. Deci asta e un fel de dovadă a lipsei de suveranitate. Dar este treaba germanilor. Nu aș vrea să îi critic, a adăugat oficialul din țara vecină.
Orban a avertizat și statele care ar putea sabota gazoductul de pe Coridorul sudic al gazelor, îndemnându-le să nu facă cumva așa ceva, avertizând asupra consecințelor unui astfel de eveniment. Întrebat dacă avertismentul este adresat Kremlinului, premierul maghiar a infirmat categoric acest lucru, spunând de trei ori „nu”, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba de altcineva.
Sabotaj sau atac la comandă?
Pe 26 septembrie au fost raportate scurgeri la trei dintre cele patru conducte de gaze ale Nord Stream 1 și 2 lângă insula daneză Bornholm, în apropierea Suediei și Danemarcei. Seismologii care au analizat Marea Baltică au înregistrat mai multe explozii puternice în zona acestor scurgeri de gaze.
Guvernele afectate au avut suspiciuni că este vorba de sabotaj al rușilor și au indicat indirect acest lucru publicului, iar Ucraina a dat vina direct pe Rusia.
Moscova a redus fluxul de gaze prin Nord Stream 1 în primele luni de război și a suspendat complet activitatea gazoductului începând din luna august. Prin Nord Stream 2 nu se mai trimisese nimic înainte de suspendarea activității în februarie.
Nord Stream 1 a fost construit între 2011 și 2012, fiind cel mai lung gazoduct din lume. Leagă Rusia de Lubmin/Germania prin Marea Baltică. Un al doilea gazoduct a fost apoi construit dintr-o altă locație din Rusia, pe un traseu similar.
Nord Stream 2 a fost construit între 2018 și 2021, în ciuda protestelor Ucrainei, care pierdea venituri obținute din taxele de tranzitare a gazului rusesc pe teritoriul său. Ucraina a încercat cu insistență să o convingă pe Angela Merkel, cancelarul de atunci al Germaniei, că Rusia folosește exporturile sale de gaze drept o armă strategică.
Orbán, neclintit de 13 ani
Viktor Orbán este premierul Ungariei de peste 13 ani, respectiv din 2010, atunci când a câștigat alegerile susținut de partidul FIDESZ. El este cunoscut pentru pozițiile sale iliberale, termen introdus de jurnalistul CNN Fareed Zakaria, și a mai fost anterior prim-ministrul în perioada 1998-2002.
La ultimele alegeri legislative din Ungaria, din 2022, partidul premierului, FIDESZ, a obținut 49.27% din totalul voturilor, ceea ce îi conferă partidului o majoritate confortabilă în Parlamentul maghiar.
Sursa: Twitter/ Tucker Carlson
CITIȚI ȘI: