VIDEO | Virgil Popescu, despre rezervele pentru iarnă: „Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană. O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru”

Publicat: 29/06/2022, 00:17
Actualizat: 29/06/2022, 00:20

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Digi24, că țara noastră se află în graficul asumat în faţa Comisiei Europene privind rezervele pentru iarna viitoare şi a îndemnat românii să încerce să economisească consumul de energie. În acest context, oficialul a precizat că o campanie de conştientizare privind eficienţa energetică va fi făcută la nivelul Ministerului Energiei.

„Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană şi pe care îl avem pentru siguranţa în aprovizionare. În momentul de faţă, în depozite, avem 41,3% grad de umplere a depozitelor. Prima raportare către Comisia Europeană se face la 1 august, când trebuie să avem 46%. Dacă vă uitaţi, comparativ cu anii trecuţi, suntem aproximativ în acelaşi grafic, chiar suntem cu 200 de milioane metri cubi în plus faţă de rezerva din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ne vom face, cu certitudine, acel minim de 80%, poate mergem spre 90%, acum avem şi avantaje.

Avem avantajul noii exploatări, care astăzi a fost inaugurată în Marea Neagră. Când am asumat cei 80% grad de umplere nu am luat în calcul, ştiam că vor începe exploatările din Marea Neagră, deci avem un plus de 3 milioane de metri cubi zilnic, care intră în sistemul național de transport, şi, evident, o parte din ei se vor duce, conform legii, în depozite”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a vorbit și despre posibilitatea de a exista o raționalizare a consumului pentru populație, în analiza Guvernului.

„Noi avem diverse scenarii. Avem planuri de urgență pregătite, suntem pregătiți acționăm, uitându-ne ce se întâmplă în jurul nostru, împreună cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene. Am fost luni la consiliul pe energie, s-a discutat despre securitatea în provizionare cu gaze naturale. Deci nu mai suntem ca înainte de anii ’90, când se tăia căldura și lumina la populație ca meargă industria. Paradigma este complet schimbată, în centru se găsește omul, se găsește populația, se găsesc românii și România își poate asigura din consumul intern aprovizionarea cu populație și, evident, și industrie. România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.

Întrebat dacă românii ar trebui să economisească mai mult, ministrul Energiei a precizat că va exista o campanie de conştientizare în acest sens.

„La nivelul Comisiei Europene, dar și la noi, în România, se pune problema economisirii, se pune problema unei eficiențe energetice, se pune problema unei exploatări a resurselor mult mai eficient. Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi, indirect, dependenţa de importuri, este de a economisi. Sigur, noi avem o experienţă, dacă ne uităm în trecut, în anii ’80, o experienţă din care nu prea încurajăm consumul. Nu prea este în stilul nostru să încurajăm consumul.

Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca. O să începem și o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă, ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a afirmat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică