VIDEO | Virgil Popescu, despre rezervele pentru iarnă: „Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană. O să începem o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru”

Publicat: 29/06/2022, 00:17
Actualizat: 29/06/2022, 00:20

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Digi24, că țara noastră se află în graficul asumat în faţa Comisiei Europene privind rezervele pentru iarna viitoare şi a îndemnat românii să încerce să economisească consumul de energie. În acest context, oficialul a precizat că o campanie de conştientizare privind eficienţa energetică va fi făcută la nivelul Ministerului Energiei.

„Suntem în graficul pe care ni l-am asumat către Comisia Europeană şi pe care îl avem pentru siguranţa în aprovizionare. În momentul de faţă, în depozite, avem 41,3% grad de umplere a depozitelor. Prima raportare către Comisia Europeană se face la 1 august, când trebuie să avem 46%. Dacă vă uitaţi, comparativ cu anii trecuţi, suntem aproximativ în acelaşi grafic, chiar suntem cu 200 de milioane metri cubi în plus faţă de rezerva din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ne vom face, cu certitudine, acel minim de 80%, poate mergem spre 90%, acum avem şi avantaje.

Avem avantajul noii exploatări, care astăzi a fost inaugurată în Marea Neagră. Când am asumat cei 80% grad de umplere nu am luat în calcul, ştiam că vor începe exploatările din Marea Neagră, deci avem un plus de 3 milioane de metri cubi zilnic, care intră în sistemul național de transport, şi, evident, o parte din ei se vor duce, conform legii, în depozite”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a vorbit și despre posibilitatea de a exista o raționalizare a consumului pentru populație, în analiza Guvernului.

„Noi avem diverse scenarii. Avem planuri de urgență pregătite, suntem pregătiți acționăm, uitându-ne ce se întâmplă în jurul nostru, împreună cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene. Am fost luni la consiliul pe energie, s-a discutat despre securitatea în provizionare cu gaze naturale. Deci nu mai suntem ca înainte de anii ’90, când se tăia căldura și lumina la populație ca meargă industria. Paradigma este complet schimbată, în centru se găsește omul, se găsește populația, se găsesc românii și România își poate asigura din consumul intern aprovizionarea cu populație și, evident, și industrie. România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.

Întrebat dacă românii ar trebui să economisească mai mult, ministrul Energiei a precizat că va exista o campanie de conştientizare în acest sens.

„La nivelul Comisiei Europene, dar și la noi, în România, se pune problema economisirii, se pune problema unei eficiențe energetice, se pune problema unei exploatări a resurselor mult mai eficient. Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi, indirect, dependenţa de importuri, este de a economisi. Sigur, noi avem o experienţă, dacă ne uităm în trecut, în anii ’80, o experienţă din care nu prea încurajăm consumul. Nu prea este în stilul nostru să încurajăm consumul.

Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca. O să începem și o campanie de eficienţă energetică la nivel naţional, pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă, ca să înţelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget şi putem reduce importurile”, a afirmat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Inteligența artificială ar putea să detecteze osteoporoza în stadii incipiente
×