Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni, la Digi24, că doreşte decuplarea preţului gazului natural de preţul la energia electrică, în contextul în care un gaz scump conduce la o energie electrică scumpă. Oficialul a afirmat că va susține acest aspect pe 9 septembrie, la Consiliul extraordinar al energiei de la Bruxelles, precizând că gazul rusesc „e un semnal de preţ” în toată Europa.
„Gazul rusesc e un semnal de preţ. Preţul gazului rusesc influenţează preţul gazului în toată Europa. Ar însemna că se dă un semnal de preţ şi reacţionează piaţa automat în jos. Mai mult, dorim, şi aici susţinem foarte clar, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă, care trage toată piaţa. Şi celelalte tehnologii le trage, în plus. Inclusiv acest lucru îl vom susţine la Bruxelles”, a declarat Virgil Popescu.
De asemenea, Ministrul Energiei a precizat că va susţine și suspendarea derivatelor la Consiliul extraordinar al energiei de la Bruxelles.
„Mai avem un lucru pe care îl susţinem – suspendarea derivatelor. Derivatele sunt nişte produse financiare pe care anumiţi traderi şi operatori din piaţă, împreună cu anumiţi producători, le fac și le joacă pe nişte burse externe. Aceste produse derivate, la un moment dat, duc la tendinţa să crească preţul pieţei și într-o piaţă care nu mai este stabilă, aceste lucruri pot să dăuneze şi să tragă piaţa în sus – inclusiv acest lucru, de suspendare, pe perioada asta foarte tulbure a pieţelor, a produselor care pot să creeze valuri în piaţă”, a afirmat Virgil Popescu.
Întrebat care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Virgil Popescu a răspuns că plafonarea nu s-a schimbat încă din luna aprilie.
„Nu s-a schimbat din aprilie, nici acum nu l-am schimbat. Din contră, dacă oamenii s-au uitat în ordonanţă şi au văzut de la 1 aprilie, poate că au văzut că e o schimbare majoră pentru încălzirea oamenilor, în această iarnă, la cei care au centrale individuale, nu mai există acel plafon de consum. În iarna trecută, a fost, la început, 1.000 de metri cubi, apoi a fost 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de preţul gazului, care este acelaşi ca iarna trecută – 31 de bani, nu are importanţă cât consumi.
Deci indiferent dacă ai o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme, mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic, din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută și nu vrem să se întâmple acest lucru”, a precizat Virgil Popescu.