VIDEO | Zeci de mii de candidați pentru posturile de profesor. Unii cred că au vocație, alții au vrut să onoreze ”un pariu”: ” Am scris câteva litere”
This browser does not support the video element.
Mai bine de 30.000 de candidați pentru posturile de profesor scoase la concurs au dat examenul de titularizare. Pentru a promova proba scrisă, aceștia trebuie să obțină minimum nota 7. Dar dacă vor să ocupe un post de suplinitor trebuie să ia cel puțin nota 5. Cele mai dorite posturi sunt cele de educator și învățător, iar cele mai căutate materii predate în gimnaziu și liceu sunt educație fizică și sport, limba și literatura română și limba și literatura engleză.
Candidații pentru un post de profesor au început să iasă din săli după aproximativ două ore de examen.
„Să sperăm că va fi bine. Am susținut examenul la educație muzicală. Nu sunt deocamdată profesoară în sistem, ci sunt inginer geolog. E pentru a doua oară când mă prezint la titularizare și sper să fie bine. Am avut de făcut trei eseuri. Ne-a picat romantismul cu clasicismul, ne-a picat eseu Giuseppe Verdi și metoda creativității. Iubesc copiii, iubesc munca la catedră. Acum sper să ne fie și remunerată munca, să nu fie în zadar pentru că și copiii își vor da altfel aportul și vor privi sub alt aspect această instituție care se numește școala”, a spus una dintre candidatele pentru un post de profesor.
Întrebată „cum se încheie mediile”, femeia care vrea să fie profesoară de muzică nu a dat un răspuns prea clar.
„Eu nu am lucrat în învățământ să vă pot spune cum se încheie mediile. Nu înțeleg întrebarea. Păi ce metodă de calcul să folosim? Se adună notele și se împart la câte…”.
„Am scris câteva litere. Vreau să fiu profesor de fizică cuantică”
Un alt candidat, aceeași întrebare: Cum a fost la examen? Și răspunsul a venit rapid: „Nu știu”.
Am așteptat două ore să ies. Am scris câteva litere. Nici nu m-a interesat să pic pe subiect. Nu pot să vă spun la ce am dat. Nu pot să vă zic. Am venit să dau doar pentru că aveam un pariu cu cineva și n-am avut voie să ies decât după două ore. Eu aș fi ieșit după zece minute”, a mărturisit bărbatul.
Întrebat dacă își dorește să devină cadru didactic, acesta a spus că „ar vrea să fie profesor de fizică cuantică, dar că nu are facultate pentru așa ceva”.
„Am anulat lucrarea. Nu m-am pregătit”
Mulți dintre cei care au dat examenul de titularizare nu cred că vor obține o notă de trecere.
„Din punctul meu de vedere, subiectele au fost simple, dar nu cred voi lua examenul. Era mult de elaborat. Am învățat pe ultima sută de metrii, limbaj tehnic necesar. Eu lucrez în alt domeniu. Am venit ca pentru al doilea job și m-am pregătit într-o săptămână. Mie îmi place să lucrez cu copiii. Eu deja lucrez cu copiii, sunt la Protecția Copilului. Încerc să fac următorul pas. La 50 de ani te apucă… Vrei planuri noi”, a spus un alt bărbat.
Nu a fost foarte greu, dar nu am reușit să mă pregătesc foarte bine. Am un bebeluș acasă. Am susținut examenul pentru artă vizuală. Am anulat lucrarea pentru că nu am putut să învăț. Asta este. Sunt profesor de șapte ani și este prima oară când renunț la examen”, a spus o profesoară suplinitoare care a vrut să fie titulară pe post.
În schimb, pentru unii candidați, examenul a fost ușor.
„Sunt profesor și predau de trei ani. Subiectele mi s-au părut clare, la obiect, destul de ok pentru materia pe care am susținut-o. Cred că voi obține catedra”, a spus un alt candidat.
A fost un examen frumos. Mi-au plăcut subiectele. Am dat la economie – educație antreprenorială. E prima dată când dau examenul. Am devenit mamă și îmi place programul din învățământ. Salariul nu, dar aștept să văd dacă s-au oferit măririle celorlalți care lucrează în învățământ și sper să fiu motivată să predau”, a spus o altă femeie.
„Destul de dificil, dar a fost ok per total. Am dat la geografie. Vreau să devin profesor. E primul an în care dau titularizarea. Vreau să devin profesor din pasiune pentru disciplină și din vocație. Pentru mine e o vocație. Mi-am dorit lucrul acesta din clasele gimnaziale și acum e un vis împlinit. Într-adevăr, voi intra din toamnă să văd care e situația și după un an, doi, trei în învățământ, voi putea lua o decizie dacă va fi o carieră pentru tot restul vieții sau nu”, a explicat un tânăr care a terminat facultatea anul acesta.
CITEȘTE ȘI:
TITULARIZARE 2023. Aproape 32.000 de candidaţi pe 6.837 de locuri