VIDEO | Volodimir Zelenski cere SUA și Europei sprijin militar: „Lumea trebuie să înțeleagă cui i-a fost frică să prevină o astfel de tragedie. Frică să ia pur și simplu o decizie”

Publicat: 27 03. 2022, 09:01
Actualizat: 27 03. 2022, 09:05
Sursa: captură video Facebook

În cel mai recent discurs al său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vestului să furnizeze mai multe tancuri și avioane Ucrainei și a întrebat dacă SUA și Europa se tem de Moscova.

„Armamentul este ceea ce au partenerii noştri. Acesta este ceea ce este acoperit cu praf în depozitele lor. La urma urmei, totul este pentru libertate, nu numai în Ucraina, ci pentru libertate în Europa. Așadar, cine conduce comunitatea euro-atlantică? Mai este Moscova din cauza intimidării?”, a spus el.

Referindu-se la curajul celor care apără orașul-port asediat Mariupol, Zelenski a spus: „Le doresc cel puțin un procent din curajul lor celor care se gândesc de 31 de zile cum să transfere câteva zeci sau două de avioane sau tancuri…

Ucraina nu poate doborî rachetele rusești folosind puști, mitraliere. Și este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate și, desigur, avioane. Toți apărătorii Ucrainei știu asta. Toți apărătorii lui Mariupol știu asta. Mii de oameni știu asta – cetățeni, civili care mor acolo în blocadă.

Statele Unite știu asta. Toți politicienii europeni știu. Le-am spus tuturor. Și acest lucru ar trebui să fie cunoscut cât mai curând posibil de cât mai mulți oameni de pe Pământ. Pentru ca toată lumea să înțeleagă cui și de ce pur și simplu i-a fost frică să prevină această tragedie. Frică să ia pur și simplu o decizie”, a spus șeful Ucrainei.


În același context, Zelenski a apreciat locuitorii din Slavutych, un oraș din nord, aproape de situl nuclear de la Cernobîl, care au organizat un protest atunci când forțele ruse au capturat orașul. După ce nu au reușit să disperseze numeroșii protestatari în piața principală, trupele ruse l-au eliberat pe primarul capturat și au acceptat să plece.

„Astăzi am fost cu toții cu voi – pe străzile voastre, la protestul vostru. Și toți împreună le spunem ocupanților un lucru: duceți-va acasă cât încă mai poți merge”, a spus Zelenski.

El și-a încheiat discursul remarcând că forțele ruse au „denazificat” un memorial al Holocaustului în Drobytsky Yar, o râpă din Harkov, unde naziștii au executat mii de oameni în timpul celui de-al doilea război mondial.

„Optzeci de ani mai târziu, sunt uciși a doua oară. De către”, a spus Zelenski.

„Trupele ruse primesc astfel de ordine: să distrugă tot ceea ce face națiunea noastră națiune, poporul nostru – popor, cultura noastră – cultură. Exact așa au încercat naziștii să cucerească Europa acum 80 de ani. Exact așa acționează ocupanții în Ucraina. Nimeni nu-i va ierta”, a conchis liderul de la Kiev.

Ziua 32 de lupte sângeroase în Ucraina

În ziua cu numărul 32 a invaziei Rusiei în Ucraina, un război al declarațiilor se poartă între Washington și Kremlin. Șeful SUA, Joe Biden, afirmă că „măcelarul” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.

În replică, Moscova transmite că „asta nu trebuie să decidă Biden – președintele Rusiei este ales de ruși”.

Ulterior, Casa Alba a transmis clarificări și a precizat că președintele Biden nu a cerut schimbarea regimului. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial american.

Între timp, orașul din vestul Ucrainei, Lviv, care a fost, până acum, scutit de asalturi puternice, a fost intens bombardat. Primarul Cernihivului spune că orașul din nordul Ucrainei este acum complet încercuit de forțele ruse. Atacurile au loc în ciuda faptului că Rusia spune că își va concentra invazia spre estul țării.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul