Vijelii extreme, cu caracter distructiv! Severe Weather Alert – România anunță COD ROȘU de fenomene meteo extreme

Publicat: 13 07. 2023, 13:18

Meteorologii au emis mai multe avertizări de tip cod portocaliu și cod galben de vijelii, grindină și caniculă în România.

Însă, dincolo de codul portocaliu de ploi și vijelii emis de meteorologi, pe Severe Weather Alert – România a apărut un cod roșu de vreme severă.

Așadar, potrivit Severe Weather Alert – România, în intervlul 13 iulie, ora 19 – 14 iulie, ora 00, în Banat, jumătatea sudică a Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, vor fi fenomene meteo extrem de periculoase.

”ATENȚIE! Începând cu ora 19, un sistem convectiv de o amploare deosebită (derecho) va avansa rapid dinspre vestul țării. În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Hunedoara, Alba, Mureș, Sibiu, Brașov și Covasna, acesta va determina vijelii extreme, ce vor avea caracter distructiv, cu viteze la rafală de 90-120 km/h și izolat, posibil 130 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină de MARI dimensiuni (până la 5-7 cm în diametru).

Evitați plimbările în aer liber după ora 18. Dacă totuși sunteți în exterior în momentul în care se observă iminența furtunii, păstrându-vă calmul, refugiați-vă în cel mai apropiat adăpost, DEPARTE de ferestre. Evitați parcarea mașinilor sub arbori sau în apropierea acestora”, se arată pe Severe Weather Alert – România.

Avertizări meteo de ploi, vijelii puternice și grindină – meteoromania.ro

Cod galben

În intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Cod portocaliu

În intervalul 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00, în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).