Viktor Orban avertizează că Europa va intra într-o „eră de recesiune”
Premierul ungar Viktor Orban a evocat luni spectrul unei „ere de recesiune” în Europa, în contextul în care continentul se confruntă cu o creștere a costurilor energiei și cu o inflație în creștere din cauza războiului din Ucraina.
Orban, care a depus jurământul de învestitură după ce a fost ales în aprilie pentru al patrulea mandat consecutiv, a adoptat o poziție tipic optimistă față de Bruxelles, spunând parlamentului că acesta „abuzează de puterea sa pe zi ce trece”, împingând înapoi suveranitatea statelor membre.
Cu toate acestea, el a declarat că locul Ungariei este în Uniunea Europeană pentru următorul deceniu.
De asemenea, el a declarat că Ungaria nu va bloca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, atâta timp cât acestea nu reprezintă un risc pentru securitatea energetică a Ungariei, potrivit Reuters.
Ungaria, alături de alte câteva state membre, a respins până acum sancțiunile actuale propuse de UE privind petrolul rusesc. Budapesta spune că dorește sute de milioane de euro de la blocul comunitar pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. Pentru ca embargoul să poată fi aplicat, UE are nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.
El a declarat că cea mai importantă sarcină a noului său guvern va fi să conducă economia Ungariei prin criza economică europeană, apărând scutirile de taxe și beneficiile acordate familiilor și facturile plafonate la energie pentru gospodării.
„Războiul și politica europeană de sancțiuni dată ca răspuns, a creat o criză energetică”, a spus Orban.
„Criza energetică și creșterea dobânzilor în Statele Unite au adus împreună era inflației ridicate. Toate acestea vor aduce era recesiunii, când în Europa se vor succeda scăderea producției economice, stagnarea și ani de creșteri ușoare ale producției.”
Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE în legătură cu politicile, cel mai recent în ceea ce privește drepturile LGBTQ și problemele legate de statul de drept, dar a declarat că importanța ca Ungaria să fie membră a NATO nu a fost niciodată atât de evidentă ca acum.
Războiul din Ucraina va dura mult timp
El a estimat că războiul din Ucraina vecină va „dura mult timp… și va reprezenta o amenințare permanentă la adresa securității Ungariei”.
De asemenea, el a declarat că Banca Națională a Ungariei și guvernul vor trebui să coordoneze măsurile pentru a reduce inflația.
„Vom sincroniza acești pași … vom lua măsuri prudente, dar ferme, pentru a reglementa prețurile”, a declarat Orban într-un discurs. Guvernul său a plafonat deja prețurile la combustibili, la alimentele de bază și la ratele ipotecare, precum și la facturile de energie ale gospodăriilor.