VILA unui celebru bancher din secolul al XIX-lea de pe Valea Hârtibaciului a fost restaurată. Ce se va întâmpla cu clădirea de acum încolo

Publicat: 20 12. 2023, 21:35
Actualizat: 20 12. 2023, 22:31

Asociația „Ambulanța pentru Monumente” a anunțat, miercuri, finalizarea intervenției majore de restaurare la Vila Cordescu din Fofeldea, un sat pitoresc de pe Valea Hârtibaciului. Construcția reprezintă, alături de Banca Cordiana, două bijuterii arhitecturale datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, lăsate moștenire comunității locale de un celebru bancher.

Potrivit Asociației, Vila Cordescu, construită pe un subsol antic din piatră, surprinde printr-o armonioasă îmbinare între sistemul tradițional autohton de construcție din cărămidă la parter și o mansardă cu structură de tip american la etaj, cu pereți ușori din lemn și astereală tencuită.

Clădirea a fost transformată într-un muzeu sătesc sub îndrumarea dedicată a doamnei Viorica Vecerzan, membră a „Asociației Cordiana”.

De altfel, inițiativa de restaurare a fost declanșată de solicitarea sprijinului din partea doamnei Vecerzan, iar intervenția era necesară, pentru că deteriorarea clădirii era mai gravă decât se anticipase inițial. Lucrările, coordonate de Asociația „Ambulanța pentru Monumente”, au început în luna aprilie.

Restaurarea a implicat o serie de activități complexe, printre care redirecționarea apei, demolări controlate, reconstrucții pietrești și lucrări amănunțite la acoperiș.

Printre problemele majore identificate se numără infiltrarea apei prin acoperiș, fisuri în pereții de cărămidă, căpriori putreziți și arcele aplatizate în pivniță, amenințând să prăbușească bolțile și pereții de la parter.

Eforturile de restaurare au fost susținute de o echipă numeroasă de voluntari locali și externi, alături de meșteri pietrari și coordonatori logistici.

Mai mult, comunitatea locală a oferit sprijin și prin donații financiare și alimentare, iar primăria Nocrich a contribuit la eforturile de restaurare.

În postarea de pe Facebook, reprezentanții Asociației Ambulanța pentru Monumente mai transmit că printre momentele notabile ale intervenției s-au numărat și prezentarea lui Jan Hülsemann, meșter pietrar, și vizita la șantierul din Sibiu, unde s-au întâlnit voluntarii celor două proiecte.

Intervenția de la Vila Cordescu face parte din proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, sub președinția Majestății Sale Regele Charles al III-lea.

FOTO – Facebook/Ambulanţa pentru monumente