Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a explicat miercuri, la Realitatea Plus, care vor fi compensațiile de care atât consumatorii casnici cât și consumatorii noncasnici vor putea beneficia în perioada următoare. Beneficiarii vor trebui să se încadreze în anumite limite de consum, atât pentru energie electrică cât și pentru gazele naturale.
Pentru a beneficia de compensarea facturilor la energie electrică, consumatorul trebuie să nu depășească 300 kwh/lună.
„Între 30 si 300 kwh, compensație suplimentară este de 0,291 lei/kwh, iar în această categorie se află circa 60%, adică aproximativ 15 milioane de români vor beneficia de acest preț, obținut prin eliminarea tarifului de transport, accciză și certificat verde”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul a afirmat că suma care va fi compensată va apărea direct pe factură, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens.
„Să presupunem că actualul preț de facturare este de 90 de bani, deci 90 de lei întreaga factură. Compensarea este de 29,1 lei, deci consumatorul va plăti 60,9 lei la 100 de kwh. Suma este dedusă direct din factură, el nu trebuie să facă nimic. Dacă ne uităm, este exact același preț era și în urmă cu un an”, a afirmat Popescu.
El a explicat că și în cazul gazelor naturale va exista o compensare de 33% pentru consumatorii care se încadrează în plaja de consum 20 și 200 de mc. De asemenea, nici în acest caz beneficiarii nu trebuie să facă vreun demers, sumele compensate vor fi aplicate direct pe factura.
„În cazul gazelor naturale, plaja de plafonare este cuprinsă între 20 și 200 de mc. Prețul întreg ar fi de 370 lei/Mwh, dar prin eliminarea taxelor se ajunge la 250 de lei /Mwh. În acest condiții, se aplică o compensare de 33% la prețul de 250 de lei, deci rezultă 67,2 lei compensare”, a precizat ministrul.
Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență privind compensarea facturilor la energie și gaze, pentru șase luni, și plafonarea prețurilor. Au fost 285 de voturi „pentru”, din totalul de 287 de aleși prezenți.
Camera Deputaților este for decizional, astfel că, dacă proiectul este adoptat și apoi promulgat rapid, poate să intre în vigoare de la 1 noiembrie, data de la care începe aplicarea compensărilor.