Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Virgil Popescu, despre plafonarea prețurilor la energie și gaze: Din păcate, nu avem guvern și nu putem da OUG de plafonare a prețurilor

VIDEO | Virgil Popescu, despre plafonarea prețurilor la energie și gaze: Din păcate, nu avem guvern și nu putem da OUG de plafonare a prețurilor

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat , miercuri, la B1TV, că îi așteaptă pe toți colegii din Parlament care sunt dispuși să vină cu soluții pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, prețuri care în ultima vreme au explodat, punând mulți români într-o situație foarte dificilă în prag de iarnă. Totodată, el a explicat că în acest moment nu se pot da OUG pentru plafonarea prețurilor, întrucât România nu are un Guvern cu drepturi depline.

„Eu vreau să dau un mesaj foarte clar către toți colegii mei din Parlament că suntem dispuși să ne punem la masă și să găsim cea mai bună soluție pentru români. Să lăsăm la o parte orgoliile, și noi vrem plafonare în plus, și ceilalți vor plafonare, haideți să vedem cum o facem. Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că în acest moment orice plafonare poate fi făcută doar prin ordonanță de urgență (OUG), care în acest moment este practic imposibilă, de vreme ce nu avem un Guvern cu puteri depline instalat la Palatul Victoria, însă plafonarea se poate face în Parlament.

„Orice plafonare poate fi făcută prin ordonanță. Din păcate, nu mai putem da ordonanțe. În penultima zi când puteam să dăm ordonanță, am luat toate avizele pentru această ordonanță de compensare. Când o să avem Guvern, cu certitudine, în prima ședință de Guvern, dacă nu se rezolvă în Parlament mai repede, sigur că Guvernul va rezolva această ordonanță de urgență”, a afirmat ministrul demis al Energiei.

Legat de legea „Consumatorului vulnerabil”, fostul ministru a explicat procedura prin care cei aflați într-o astfel de situație pot beneficia de compensarea facturilor.

„Consumatorul vulnerabil este derulat ca această schemă (cea privind compensarea facturilor la energie, n.r.). Această schemă e derulată de către Ministerul Muncii prin Agenția națională și Agențiile județene de prestații sociale, acele AJPIS, în colaborare cu primăriile, cu UAT-urile. Practic, cel care este vulnerabil trebuie să se ducă la primăria respectivă pe raza căruia are domiciliul, completează acele documente, acele documente ajung la furnizori, furnizorii fac calculele și implementează în sistemul informatic, le dau acel discount în factură și apoi recuperează banii, ca aici, de la Ministerul Muncii, de la bugetul de stat, prin agențiile județene și agenția națională de prestații”, a explicat Virgil Popescu, miercuri, la B1TV.