Prima pagină » Actualitate » Virgil Popescu, despre proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale din PNRR: „Putem construi 4.000 de kilometri de rețea, la care să se racordeze 160.000 de gospodării”

Virgil Popescu, despre proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale din PNRR: „Putem construi 4.000 de kilometri de rețea, la care să se racordeze 160.000 de gospodării”

Virgil Popescu, despre proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale din PNRR: „Putem construi 4.000 de kilometri de rețea, la care să se racordeze 160.000 de gospodării”
Sursa foto: Shutterstock

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că proiectul de 600 de milioane de euro din PNRR referitor la extinderea rețelei de aprovizionare cu gaze este realizabil.

Totodată, oficialul mai spune că va merge la Bruxelles pentru a explica detaliile tehnice ale acestui proiect.

Virgil Popescu a mai spus, la Digi24, că este vorba despre rețele moderne, care au capacitatea de a transporta amestec de gaze naturale și hidrogen.

Astfel, proiectul prin care se cere finanțare prin PNRR prevede construirea unei rețele de gaze de tipul ready for hydrogen, cum se construiesc și în alte state europene. Rețeaua ar urma să transporte un amestec de gaze naturale și hidrogen în proporție de cel mult 15%.

Virgil Popescu: Hidrogenul este combustibilul viitorului

Ministrul a mai adăugat că hidrogenul este considerat la nivelul Uniunii Europene drept „combustibilul viitorului”, datorită numărului mare de avantaje.

„Hidrogenul este considerat la nivel european combustibilul viitorului – este un gaz curat, are emisii zero de dioxid de carbon, are putere calorică mai mare”, a spus Virgil Popescu.

Popescu mai spune că rețelele existente de gaze naturale nu pot transporta și hidrogen, motiv pentru care este nevoie de unele noi.

Totodată, adaugă el, România va trebui să producă și hidrogenul pe care va trebui să îl introducă în acest amestec.

Dacă proiectul va fi aprobat spre finanțare, ministrul spune că la această rețea s-ar putea conecta 160.000 de gospodării din țară.

„600 de milioane de euro, cât avem bugetat (pentru proiectul de gaze – n.red.), înseamnă, pe cost standard, în jur de 4.000 de kilometri de rețea. La această rețea se pot conecta în medie 40 de gospodării pe kilometru, deci în total 160.000 de gospodării la întreaga rețea de 4.000 de kilometri. Va trebui să demonstrăm că va fi într-o regiune-pilot (…) o regiune în care nu există o devoltare așa de mare a rețelei de gaz”, a declarat el.

Nu sunt necesare aparate noi în casele consumatorilor

Dacă va primi finanțare, viitoarea rețea de gaze naturale – hidrogen va trebui construită în 5 ani, până în 2026.

Ministrul a explicat că nu vor fi necesare aparate noi pentru ca cei racordați la viitoarea rețea să utilizeze hidrogen.

„Și aragazul poate să ardă și hidrogen”, a adăugat Virgil Popescu, arătând că instalația de acasă poate funcționa cu mai multe tipuri de combustibil, dacă se schimbă arzătoarele.

Comisia Europeană a anunțat că nu este de acord cu proiectul de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gazele naturale, propus spre finanțare de Guvernul României în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Motivul este acela că ghidul Comisiei privind realizarea acestor planuri menționează că nu vor mai fi finanțate proiecte poluante.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și