Prima pagină » Actualitate » Virgil Popescu, despre stocurile de gaze naturale din depozite: „În acest moment, ne-am apropiat de 73%. A fost un ritm accelerat de înmagazinare, în aşa fel încât să depăşim ţinta minimă de 80% agreată”

Virgil Popescu, despre stocurile de gaze naturale din depozite: „În acest moment, ne-am apropiat de 73%. A fost un ritm accelerat de înmagazinare, în aşa fel încât să depăşim ţinta minimă de 80% agreată”

Virgil Popescu, despre stocurile de gaze naturale din depozite: „În acest moment, ne-am apropiat de 73%. A fost un ritm accelerat de înmagazinare, în aşa fel încât să depăşim ţinta minimă de 80% agreată”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că stocurile de gaze naturale din depozite s-au apropiat, în acest moment, de 73%. De asemenea, oficialul a precizat că pentru 1 septembrie, cifra pe care România şi-a asumat-o la Comisia Europeană era de 57%.

„Despre stocurile din depozitele de gaze naturale: în acest moment, ne-am apropiat de 73%. Avem peste 2,28 miliarde metri cubi în depozite. Dacă nu mă înşel, cifra pe care ne-am asumat-o şi pe care trebuia să o raportăm şi trebuie să o raportăm mâine, în data de 1 septembrie, la Comisia Europeană, era de 57%, deci a fost un ritm accelerat de înmagazinare a gazelor în depozite, în aşa fel încât să depăşim ţinta minimă de 80% agreată, de umplere a depozitelor”, a afirmat Virgil Popescu.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei a transmis că „înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat”.

„La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că probabil în cursul lunii septembrie vom ajunge la cei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale ar trebui să ia decizii de verificare”, a precizat Virgil Popescu.

Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, în urma sancțiunilor impuse Moscovei de către țările occidentale, dupa invazia în Ucraina. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană sunt dependente de gazul rusesc.

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit, miercuri, fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o acţiune temporară anunţată în avans. „Gazprom va opri în perioada 31 august, ora 01:00 GMT – 3 septembrie, ora 01:00 GMT, livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă”, a anunțat platforma de informaţii din energie Seeburger.

Gazprom anunța, pe 19 august, că livrările de gaz rusesc către Europa vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanță”. „Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a declarat Gazprom într-un comunicat, precizându-se că fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat, după ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate.

Șeful Agenţiei Federale de Reţea a Germaniei, Klaus Mueller, a afirmat, miercuri, că lucrările de mentenanţă sunt de neînţeles din punct de vedere tehnic şi consideră că este o modalitate de a pedepsi Germania pentru că a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, informează adevarul.ro.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și