Virgil Popescu explică cum va suporta în acest an frigul din locuință: „Port blugi în casă, indiferent de anotimp”
Perioada cu nopțile călduroase s-a terminat și tot mai mulți români caută soluții pentru a reduce consumul de energie din cauza facturilor tot mai mari. Ministrul Energiei spune că va rezolva „ușor” problema temperaturilor scăzute, întrucât s-a obișnuit să poarte blugi în casă, indiferent de sezon.
Dacă tot mai mulți oameni se gândesc să „mai pună o haină” în plus sau să cumpere mai multe pături călduroase, aleșii neamului nu fac rabat de la acest lucru.Sute de mii de pături electrice au fost vândute până acum atât în România cât și la nivel european.
Cea mai ieftină pătură electrică poate să coste 90 de lei, iar în funcţie de dimensiuni, preţul urcă până la câteva sute de lei. Nu e puţin, dar oamenii spun că oricum sunt mai avantajoase decât încălzirea întregii locuinţe.
Însuși ministrul Energiei spune că s-a obișnuit să stea „mai îmbrăcat” în casă.
„Oamenii trebuie să aibă temperatura cât consideră că au nevoie, unii sunt mai friguroşi, unora nu le place căldura, nu pot sta la o anumită temperatură. Eu nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”, a spus Virgil Popescu.
Ministrul Mediului, Taczos Barna spunea că preferă să stea la temperaturi mai scăzute, iar la el în birou vor fi pe timp de iarnă 15 grade Celsius.
Comisia Europeană recomandă populației să mențină temperatura în case și în instituțiile publice la 19 grade în această iarnă pentru a reduce consumul.
Românii au primit cu foarte mare reticență această recomandare, dar europenii preferă această temperatură.
Care sunt temperaturile optime în casă
Cu cât spațiul în care locuiești este mai cald, cu atât este mai greu să te concentrezi. Astfel, dacă temperatura este ajustată corect, vei vedea că starea de spirit se îmbunătățește, vei avea un corp mai sănătos și te vei odihni mai bine.
Păstrând un nivel optim al temperaturii, vei observă un consum mai mic. Protejezi astfel și mediul înconjurător, dar și finanțele tale (facturile vor avea valori mai reduse).
Conform experților în somn, încăperile răcoroase (cu valori optime de temperatura) contribuie într-un mod pozitiv la o noapte de odihnă profundă (când este timpul pentru somn, organismul nostru inițiază procesul prin reducerea temperaturii corpului cu câteva grade).
Temperaturile optime din casă diferă în funcție de cameră:
- Living room → 20 – 22° C
- Dormitor → 16 – 19° C
- Bucătărie → 18 – 20° C
- Baie → 22 – 24° C
- Hol → 15 – 18° C
- Camară/ debara → 15 – 18° C
Sursa: Mediafax