VIDEO Virgil Popescu: „Guvernul va accelera avizele necesare, astfel încât extracția gazelor din Marea Neagră să înceapă în aproximativ trei ani”
This browser does not support the video element.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Antena 3, că în Marea Neagră există un potențial de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar Guvernul României va face tot posibilul ca aceste resurse să fie extrase în aproximativ trei ani și jumătate, mai devreme decât prognozează Romgaz și OMV Petrom.
„Eu cred ca există în Marea Neagră potențial de peste 200 de miliarde de metri cubi. Este uriaș pentru zona noastră. Este un perimetru de nivel mediu la nivel global.
Ieri (luni n.red) la Bruxelles, comisara pe Energie spunea „România și Olanda sunteți singurii producători care puteți să asigurați gazele naturale și parte din independența Europei”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.
Întrebat ce va face România ca să nu se mai ajungă la situația în care peste câțiva ani să nu fim în aceeași situație, uitându-ne ce ce am fi putut face, ministrul a afirmat: „Eu sunt convins că de data asta ne va ieși. Mergem pe drumul cel bun. Romgaz și OMV Petrom va scoate gazele din Marea Neagră. Vrem ca extracția gazelor să iasă mai devreme decât prognozează cele două companii. Companiile spun că vom extrage gazele în 2026-2027”.
Ministrul spune că Guvernul României va accelera avizele care sunt necesare astfel încât extracția gazelor din Marea Neagră să înceapă în aproximativ 3 ani și 6 luni.
Virgil Popescu spune că în acest moment România produce mai multe gaze naturale decât consumă și din luna iunie ar urma să intre în sistemul național 1 miliard de metri cubi de gaze din Marea Neagră.
„În momentul de față România produce mai mult decât consumă. Sigur că trebuie să ne asigurăm că umplem depozitele astfel încât în iarnă să nu avem surprize. Comisia Europeană a spus că fiecare stat membru trebuie să aibă minimum 80% gaze în depozite. Față de iarna trecută, din acest an, începând din a doua parte a anului va intra în sistemul național un miliard de metri cubi de gaze”, a precizat ministrul Energiei.