Virgil Popescu: Mă aștept ca Petrom și Romgaz să anunțe anul acesta decizia de a extrage gaze din Marea Neagră
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, în cadrul Romanian International Gas Conference, că OMV Petrom și Romgaz ar trebui să anunțe până la finalul anului decizia de a investi în extracția gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Prezent la evenimentul organizat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), Virgil Popescu a fost întrebat de jurnaliști dacă Petrom și Romgaz ar trebui să ia o decizie în acest sens mai rapid, având în vedere criza energetică actuală.
„Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an”, a declarat ministrul Energiei.
Virgil Popescu: Dacă o decizie este luată acum, producția ar putea începe în 2026-2027
Totodată, oficialul a adăugat că dacă cele două companii vor lua o decizie anul acesta, atunci producția de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep ar putea începe la finalul lui 2026 sau începutul lui 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul, informează Agerpres.
Pe 28 iulie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, care va fi prezentă joi, în a doua zi a conferinţei, spusese că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.
În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit sursei citate.
În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.