Executivul se gândeşte la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să economisească energie, iar acest mecanism e gândit în aşa fel încât să fie şi stimulativ, a declarat miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
“Ne gândim, şi premierul a spus, ne gândim şi la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Şi vrem să venim nu numai cu “trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult” ci şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste două lucruri. Nu mă întrebaţi cum va fi, pentru că gândim acest mecanism cum ar trebui să fie în aşa fel încât să fie şi stimulativ, pentru că ne dorim efectiv ca oamenii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar”, a spus ministrul.
Pe de altă parte, el a precizat că şi-ar dori ca multe industrii să fie prinse în Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie, însă acest act normativ a fost creat “exact pe ce s-a hotărât în Coaliţia de Guvernare”.
“Mi-aş dori foarte multe industrii să fie prinse în această ordonanţă, aşa cum era şi înainte. Şi Ministerul Energiei să ştiţi că nu se va opune niciodată de a proteja mai mult, o plajă mai largă de industrii şi o plajă mai largă de populaţie. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei, şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că nu noi suntem cei care spunem ce industrii trebuie să intre. Ordonanţa a fost creată exact pe ce s-a hotărât în Coaliţia de guvernare”, a explicat Virgil Popescu.
Declarațiile vin în contextul în care Comisia Europeană (CE) a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Astfel, pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf selectate.
„Statele membre vor trebui să identifice 10 % din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf. Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10 % până la 31 martie 2023. Acestea pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare”, se precizează în comunicatul CE.
Virgil Popescu a arătat că propunerea Comisiei, de o reducere suplimentară pe orele de vârf de preț maximal este luată în calcul şi în analiză.
„Ce ar trebui să ştiţi? Că în urma Consiliului pe energie, preşedinţia cehă a sintetizat practic toate propunerile statelor membre, sub forma unor concluzii, le-a înaintat Comisiei Europene. Am văzut astăzi declarația din Parlamentul European, discursul din Parlamentul European al doamnei Von der Leyen, a domnului președinte și foarte multe lucruri se regăsesc deja în acel discurs și probabil că va urma propunerea Comisiei. În perioada imediat următoare vor fi reuniuni la nivelul COREPER, la nivelul ambasadorilor și adjuncților de ambasadă, evident în coordonare cu statele membre, pentru a agreea un text comun al tuturor statelor comune, iar probabil în data de 30 septembrie va fi un nou Consiliu extraordinar pe energie pentru a proba finalul de regulament, în așa fel încât să intre cât mai repede în vigoare. Între timp, la nivel intern, ați văzut și declarația domnului prim-ministru – fiecare minister trebuie să își facă în două săptămâni o analiză internă cu privire la propunerile de reducere a consumului de energie electrică și să fie prezentat Guvernului”, a explicat ministrul.