Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că mai bine de 95% dintre români își doresc extinderea rețelelor de gaze naturale cu ajutorul finanțării din partea statului.
Ministrul spune că acest lucru înseamnă că oamenii susțin politica actualului Guvern de a aloca fonduri către investițiile în această direcție, informează Agerpres.
Ministrul a participat la lansarea celei de-a treia ediţii a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.
Astfel, respectivul sondaj arată că 95,8% dintre respondenți sunt de acord ca statul să susțină financiar extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, chiar dacă aceasta implică costuri ridicate.
„Mă bucur că politicile noastre, începute în urmă cu un an şi ceva, beneficiază de sprijinul populaţiei. Ceea ce mă bucură foarte mult pe mine este că percepţia românilor arată că este nevoie de dezvoltarea reţelelor de gaze naturale fără frica că ar exista posibilitatea ca importurile să crească şi să devenim dependenţi de importurile din Federaţia Rusă. Mă face să cred că politica pe care o avem în acest domeniu, de a finanţa în continuare gazul natural, chiar dacă în amestec cu hidrogen, suntem în direcţia bună.”
MINISTRUL ENERGIEI, VIRGIL POPESCU
Ministrul Energiei a mai spus, în cadrul evenimentului, că România a obținut vineri, la Consiliul de Miniștri UE, includerea în regulamentul european a rețelelor inteligente gaz-hidrogen.
„Vineri, la Consiliul de Miniştri de la Lisabona am reuşit să modificăm Regulamentul de transport al energiei şi gazelor, să fie recunoscut de statele membre reţelele de transport europene în amestec gaz şi hidrogen şi ceea ce noi am propus în PNRR, acele reţele inteligente de transport gaz şi hidrogen, să fie recunoscute în regulamentul european, precum şi producerea de hidrogen nu doar din surse regenerabile, ci din surse low-carbon, adică din energie nucleară. Deci practic am reuşit ca România să-şi impună interesele strategice în Consiliul de miniştri”, a mai spus Popescu.
Recent, ministrul Energiei spunea că proiectul prin care se cere finanțare prin PNRR prevede construirea unei rețele de gaze de tipul ready for hydrogen, cum se construiesc și în alte state europene. Rețeaua ar urma să transporte un amestec de gaze naturale și hidrogen în proporție de cel mult 15%.
Comisia Europeană a anunțat că nu este de acord cu proiectul de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gazele naturale, propus spre finanțare de Guvernul României în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).