Virgil Popescu: „România devine un hub important pe piața energiei”
România devine un hub important pe piața energiei, dar ministrul Virgil Popescu evită să atingă subiectul facturilor împovărătoare. Semnarea acordului între România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria a fost, pentru politicienii de la București, prilej de a fura startul în campania electorală.
În context, ministrul Energiei s-a lăudat pe Facebook că țara noastră va deveni „un hub important pe piața energiei”. Cât de important, nu știm, dar ce știm e că facturile vor, în continuare, la fel de mari, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme.
Virgil Popescu: „Vom promova securitatea energetică”
Într-o postare pe Facebook, Virgil Popescu descrie evenimentul de sâmbătă astfel: „Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României și Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi”.
„Țara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023. România devine un hub important pe piața energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât și a gazelor naturale. Și împreună cu partenerii noștri vom dezvolta investițiile în țara noastră și astfel vom asigura securitatea și independența energetică a României și în regiune” – Virgil Popescu
„Acordul stabilește un cadru pentru o cooperare pe termen lung între România, Azerbaijan, Georgia, Ungaria, într-o serie de domenii importante: producție, transportul și comerț cu energie curată; dezvoltarea unei noi infrastructuri de transport – cablu submarin Black Sea Green Electricity; proiecte comune privind dezvoltarea hidrogenului verde și eficiență energetică. Totodată, așa cum a precizat și prim-ministrul Nicolae Ciucă, România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune. Și, totodată, vestea bună este că și românii vor avea beneficii în urma realizării acestui proiect important”, a scris Virgil Popescu.
Ce planuri are România
De asemenea, spune ministul Energiei, România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla-Podișor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României.
„Acordul semnat astăzi se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național. Documentul va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport”, este de părere Virgil Popescu.
„Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway” – Virgil Popescu
În prezența președintelui Klaus Iohannis și al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, și prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, au semnat pentru „operaționalizarea coridorului verde, care demonstrează că, prin cooperare regională, vom reuși să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie”.