Visul lui Ștefan, plecat de acasă în scaun rulant pentru a-și vedea idolul, transformat în COȘMAR. ”L-au dus jandarmii pe brațe”

Publicat: 12/07/2024, 17:19
Actualizat: 13/07/2024, 20:43

Visul unui tânăr cu dizabilități de a-și vedea artistul preferat la festival s-a transformat într-un coșmar. Ștefan Stoian are 23 de ani și este țintuit într-un cărucior rulant de o afecțiune care se numește tetraplegia spastică. În ciuda dizabilității, Ștefan nu s-a dat bătut, și-a continuat viața și a avut multe realizări, el fiind singurul din promoția lui care a terminat anul acesta masterul la Drept cu nota 10.

Mama tânărului este tare mândră de el, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care i-a promis că-l va însoți la un festival celebru, deși are și ea mari probleme cu coloana vertebrală și merge în baston. A făcut tot ce a putut pentru ca Ștefan să-și poată vedea artistul preferat.

Reamintim că Ștefan Stoian a deschis, de-a lungul timpului, numeroase acțiuni în instanță, pentru a obliga autoritățile locale și guvernamentale să respecte drepturile persoanelor cu dizabilități.

Luminița Stoian, mama lui Ștefan, a povestit pentru GÂNDUL, întorsătura dramatică pe care a luat-o întreaga situație, explicând că, în acest moment, ea și fiul său sunt blocați în camera de hotel și nu se mai pot deplasa, după că cauciucul căruciorului lui Ștefan s-a spart pe pietrele pavajului din zona unde are loc festivalul.

Mama lui Ștefan a mărturisit că s-a lovit de un refuz constant al autorităților de a primi ajutor, iar acum sunt țintuiți în camera de hotel.

Femeia susține că problemele ei de sănătate o împiedică să-și ridice fiul și să-l ajute să meargă chiar și până la toaletă. Luminița Stoian a mai spus că drepturile ei și ale fiului său au fost încălcate de autoritățile care ar fi trebuit să-i ajute, ținând cont de dizabilitatea tânărului.

„Mă sprijin pe baston, pentru că mi s-a rupt coloana ridicându-l pe fiul meu în cârcă, pentru că altfel nu s-a putut. Și am făcut lucrul ăsta cu mândrie și cu drag, ca să termine și el facultatea. Iar acum a terminat masterul la Drept, în cadrul Universității Nicolae Titulescu, fiind singurul cu nota 10 din promoția lui. Drept recunoștință pentru efortul ăsta, Ștefan mi-a cerut să-l însoțesc la festivalul la care noi am fost și anul trecut.

Anul trecut când am fost, am avut mai multe evenimente, pe care le-am reclamat tuturor autorităților, astfel că doamna de la asistență socială spunea că nu ne poate uita, pentru că n-a știut până la noi câte autorități se ocupă de persoanele cu handicap în țara asta. Adică am scris la Poliție, la Inspecția Socială, la toată lumea. De ce am scris? Pentru că, anul trecut, s-a organizat festivalul pe nisip și ne-a intrat nisip în rulmenții de la cărucior. După aceea, am avut niște sucuri care au căzut pe noi și ne-au electrocutat căruciorul.

Și mai rău decât atâta, la cazare au fost niște trepte și n-am putut urca până în cameră, așa că am dormit în curte. Și ca să ne asigurăm că nu ni se mai întâmplă și anul acesta astfel de lucruri, am făcut toate demersurile ca să le evităm. Am găsit un hotel foarte scump, dar care are rampă, a meritat. Ne-am cumpărat biletele și am făcut foarte multe demersuri și cu CFR-ul, ca să ne dea un vagon special. Fiul meu a plecat de acasă cu căruciorul pe stradă, pe carosabil, cum se deplasează el de obicei, iar la gară a fost îmbarcat cu elevatorul”, a povestit Luminița Stoian.

„Avem nevoie, pentru deplasare, de mașini speciale”

Toate bune și frumoase, până când Ștefan și-a spart roțile căruciorului în niște pietre ascuțite, aflate pe unele culoare din zona festivalului. A fost adus pe brațe la hotel, de doi jandarmi de la festival. De atunci, a început calvarul.

Luminița Stoian acuză indolența instituțiilor statului, care s-au rezumat în a-i trânti telefonul în nas. Femeia susține că nu știe încotro s-o apuce și la cine să mai apeleze în situația de față.

„Am ajuns la mare, ne-au dat jos tot cu elevatorul, am ajuns într-un final la cazare și am fost fericiți că nu am mai avut probleme. Băiatul meu a plecat imediat la festival și acolo, pe lângă zona de iarbă care este pusă, sunt niște culoare din pietre ascuțite care pur și simplu i-au spart cauciucurile căruciorului și i-au blocat roțile. Și fiul meu a rămas blocat acolo. A încercat să ocolească zona respectivă, dar nu a existat nicio posibilitate de ocolire, așa că rămas acolo înțepenit cu căruciorul. Până la urmă, au venit niște jandarmi și l-au adus pe brațe la hotel.

Până să-l ajute jandarmii, el m-a sunat și mi-a spus că este blocat și nu mai poate să plece de acolo. Am sunat la 112 și am avut discuții până dimineață. Nu a ajutat nimeni cu nimic. Spunea polițistul de aici: «Doamnă, eu sunt  angajat de o lună, trebuie să-l sun pe șeful…» Apoi, mi-a tras un pardaf și șeful de la Poliție, că să mă urc eu într-un taxi, că ce vreau, să mă urce el, să urc căruciorul în taxi.

Omul ăla nici nu înțelegea că un cărucior rulant electric, nepliabil, din cel care folosește fiul meu, nu încape în niciun taxi și că avem nevoie, pentru deplasare, de mașini speciale. Nu poți să reușești altfel. Deci, aici, nu există niciun fel de transport, nu am avut nici Uber.

De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic, a rămas în pat, nici la baie nu se poate duce. Căruțul este lângă pat, dar este blocat. Am tot încercat să explic la SMURD că suntem blocați la hotel și vrem să ajungem acasă. Dumneavoastră puteți să ne ajutați, să stabiliți care este autoritatea care ne-a mutilat drepturile și cum  putem ieși de aici”, a mai spus mama lui Ștefan.

„Asistența socială ne-a închis telefonul și ne-a reproșat tot nouă că avem handicap”

Femeia a mai povestit că abia luni – atunci când așteaptă trenul cu elevator, cu care au și venit – se pot întoarce la București.

Până atunci, speră să poată găsi un dram de bunăvoință, pentru a fi ajutați de către instituțiile care au astfel de responsabilități, în ceea ce privește sprijinul persoanelor cu dizabilități și dreptul lor de a trăi și a se bucura de viață. Așa cum a fost și visul lui Ștefan de a-și vedea artistul preferat la festival.

Adică noi suntem vinovați, practic ar trebui singuri să rezolvăm. Apoi, am trimis mail și am sunat de nenumărate ori la asistența socială din București, au  spus că o să trimită conducerii, dar conducerea manifestă tot ură, nici vorbă să facă ceva. Noi, până luni, nu ne putem întoarce cu altceva la București. Așteptăm trenul nostru cu elevator, care să ne ducă acasă”, a mai spus Luminița Stoian.

Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

Peste 270 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în a doua zi a festivalului, potrivit reprezentanților Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis”.

De asemenea, patru persoane nu au fost lăsate să intre la eveniment din cauza deținerii de droguri.

Polițiștii au dat 26 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15 amenzi totalizând 70.420 de lei și 11 avertismente. Sancțiunile includ trei amenzi la regimul rutier, în valoare de 3.220 de lei, 11 amenzi pentru încălcarea ordinii și liniștii publice, în valoare de 5.200 de lei, zece sancțiuni legate de normele de prevenire și stingere a incendiilor, în valoare de 3.000 lei, și patru sancțiuni privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare de 53.000 de lei.


CITEȘTE ȘI:

Proiect depus la Senat de PSD prin care persoanele cu dizabilități să nu mai fie purtate pe drumuri pentru legitimațiile de transport

Noile reglementări pentru trasportul gratuit al persoanelor cu dizabilități. Care sunt valorile cardului gratuit de alimentare la pompă sau priză

A doua zi a festivalului „Beach, Please!”: Patru persoane, depistate cu DROGURI / 270 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal,...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
CNN: Statele Unite au primit informaţii despre un complot iranian de asasinare a lui Donald...
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Zilele devin mai lungi odată cu schimbările climatice