Vlad Voiculescu a făcut declarații despre incendiul de la „Matei Bals, dar și despre sistemul medical.
Ministrul Sănătății a declarat la emisiunea Insider Politic că Institutul „Matei Bals” nu avea probleme cu încălzirea, fiind făcute investiții serioase în ultimii ani.
„Nu spitalul ucide, ci un incendiu. Nu este exclus că una dintre cauzele incendiului de la Bals să fie legată de comportamentul unui pacient sau al unui membru al personalului medical. În acel pavilion de la Bals nu era o problema cu încălzirea. În noaptea cu pricina era căldură. Ministerul Sănătății a investit serios în Institutul Matei Bals în ultimii ani.
De la tragedia Colectiv, problemele privind siguranța la incendiu nu s-au rezolvat, fiind identificate 2000 de nereguli, doar la spitalele verificate.
„Din 2016 până acum sistemul sanitar s-a schimbat îngrozitor de puțin, IGSU a identificat 2000 de probleme privind siguranță la incendiu doar la spitalele verificate”.
Deși au fost făcute investiți, ministrul Sănătăți spune că achizițiile nu au fost făcute potrivit nevoilor existente. Voiculescu a oferit câteva exemple care sunt „o rușine”: Spitalul Județean din Cluj, precum si cel din Brașov, numit criminal.
„Dacă ne uităm la infrastructura sanitară, lucrurile nu s-au îmbunătățit, ba aș spune că s-au înrăutățit. Au fost cumpărate echipamente de proveniență nu tocmai avantajoasă și de calitate nu tocmai rezonabilă sau nici măcar rezonabilă. S-au cumpărat o mulțime de lucruri, dar nu s-a investit strategic, acolo unde era cea mai mare nevoie. (…)
Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Lucrurile acestea trebuie să funcționeze. În momentul acesta, avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contractului, nu pentru că așa spun eu, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017”, a explicat Voiculescu. „Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic. Din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a mai spus ministrul Sănătății.
Vlad Voiculescu spune că un proiect tehnic, licitatat de Nelu Tătaru în 2019, trebuie finalizat în mandatul său, iar ministrul actual promite că fundațiile vor fi realizate până în 2024 la trei spitale regionale.
„Depinde când va fi finalul mandatului meu, aș vrea să fie cât mai târziu, ca să pot să fac ceva, altfel e totul în van. Până în 2024, vom avea fundaţiile, pot să promit, la cele trei spitale regionale şi nu numai fundaţiile. La Craiova, la Iaşi şi la Cluj. Pe lângă asta, trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu”, a declarat Vlad Voiculescu.