Prima pagină » Actualitate » Vladimir PUTIN a discutat telefonic cu liderul din Mali despre lovitura de stat din Niger

Vladimir PUTIN a discutat telefonic cu liderul din Mali despre lovitura de stat din Niger

Vladimir PUTIN a discutat telefonic cu liderul din Mali despre lovitura de stat din Niger

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit marți cu liderul militar din Mali despre recenta lovitură de stat din Niger, un apel care ar putea provoca îngrijorare în rândul cancelariilor occidentale care se tem de influența crescândă a Rusiei în regiunea Sahel din Africa de Vest.

Putin „a subliniat importanța rezolvării pașnice a situației pentru un Sahel mai stabil”, a declarat președintele interimar din Mali, Assimi Goita, pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter.

Am avut o conversație telefonică cu președintele Putin. Am menționat situația din Niger. El a subliniat importanța rezolvării pașnice a situației pentru un Sahel mai stabil, a transmis liderul militar din Mali.

Kremlinul a susținut într-o declarație publică că apelul a fost inițiat de partea malineză. „Părțile s-au concentrat în mod special pe situația actuală din regiunea Sahara-Sahel și au subliniat, în special, importanța soluționării situației din Republica Niger numai prin mijloace politice și diplomatice pașnice”, se arată în comunicat.

Nigerul are o semnificație strategică pentru Statele Unite, China, Europa și Rusia datorită resurselor sale de uraniu și petrol și a rolului său de centru pentru forțele străine care luptă împotriva milițiilor insurgențe islamiste din această regiune.

Manifestații anti-Franța în Niger

Sub actualul președinte Mohamed Bazoum, Nigerul a rămas un aliat occidental. SUA, Franța, Germania și Italia au trupe staționate acolo în baza unor acorduri cu guvernul civil proaspăt demis.
Sprijinul pentru Rusia pare să crească în Niger de la lovitura de stat din 26 iulie. Susținătorii juntei au fost văzuți fluturând steaguri rusești la mitinguri și cerând Franței să se retragă.
Liderii loviturii de stat din Niger au revocat o serie de acorduri militare cu Franța, deși Parisul a respins acest lucru spunând că nu îi recunoaște drept „autorități legitime”.
Sursa: Twitter/ GoitaAssimi
CITIȚI ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și