Prima pagină » Actualitate » Vladimir Putin, CRITICAT de soții și mame ale militarilor ruși: „Meschin și laș. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”

Vladimir Putin, CRITICAT de soții și mame ale militarilor ruși: „Meschin și laș. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”

Vladimir Putin, CRITICAT de soții și mame ale militarilor ruși: „Meschin și laș. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”

Un grup format din soțiile și mamele unora dintre cei 300.000 de bărbați ruși care au fost recrutați în septembrie 2022 în Rusia se revoltă împotriva lui Vladimir Putin. Și asta într-o țară în care disidența publică este rară.

Ele cer ca bărbații să le fie aduși înapoi de pe frontul din Ucraina, scrie The Guardian.

„Vrem o demobilizare totală. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte. Suntem mulți dintre noi, iar numărul nostru nu va face decât să crească”, spune Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani,  unul dintre liderii neoficiali ai unei mișcări populare nou apărute care a luat amploare în Rusia în ultimele săptămâni.

Mișcarea se formează într-o perioadă critică pentru Kremlin, când Rusia avea nevoie să își consolideze numărul de trupe după ce Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în sudul și nordul țării.

După mai mult de un an, cu cei dragi lor încă pe câmpul de luptă, multe femei organizează proteste publice și scriu scrisori deschise în care aduc în discuție narațiunea oficială potrivit căreia sunt necesare trupe mobilizate în războiul Rusiei din Ucraina.

„De ce ar trebui ca oamenii noștri care au dus o viață pașnică să meargă în Ucraina? Dacă guvernul nostru a decis să atace o țară mai mică, lăsați armata să lupte, dar lăsați-i pe oamenii noștri în pace”, spune Andreeva.

Andreeva adaugă că mișcarea a apărut în septembrie după ce Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului, a declarat presei că nu va exista o rotație a trupelor în Ucraina și că acestea se vor întoarce acasă după ce operațiunea militară specială se va încheia.

Rușii încep să se îndoiască de Putin

În cadrul mișcării existau multe puncte de vedere diferite cu privire la luptele din Ucraina, dar pe măsură ce autoritățile au ignorat cererile lor, unii și-au schimbat percepția asupra conflictului.

„Unii încă mai cred în propaganda de stat. Dar mulți își schimbă părerea despre operațiunea militară specială”, spune Andreeva, adăugând că nu ar vota pentru Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Natalia, o altă membră a grupului, spune că tratamentul soțului ei a determinat-o să pună la îndoială povestea oficială a Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina. „Putin ne-a mințit mai întâi că civilii nu vor fi nevoiți să lupte niciodată”, spune ea. „Începi să te gândești: oare minte și în legătură cu motivul pentru care suntem în Ucraina?”.

Pentru Andreeva și alte soții și mame, inegalitatea poverii războiului a fost o altă plângere, multe dintre ele spunând că s-au simțit ignorate, nu doar de Kremlin, ci și de societate în general.

Situația dificilă a grupului expune unele dintre opțiunile dificile cu care se confruntă liderii ruși, pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a doua aniversare.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a evalua impactul mișcării femeilor din Rusia asupra unui regim care are o istorie îndelungată de înăbușire cu succes a vocilor opuse.

Cu toate acestea, furia lor subliniază o parte din neliniștea pe care o resimt unele persoane din țară în legătură cu conflictul.

Citește și