Vladimir Putin, mesaj de ultimă oră despre riscul unui război nuclear
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.
Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).
„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se spune în documentul citat de Reuters.
Scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.
Este o poziție care contrastează cu declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin și ale altor politicieni ruși, adaugă sursa citată.
Într-un discurs din 24 februarie – ziua invaziei ruse în Ucraina – Putin s-a referit în mod clar la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat că orice încercare a altor state de a interveni în conflict le-ar aduce acestora „consecințe pe care nu le-au întâlnit niciodată” în istoria lor.
Câteva zile mai târziu, președintele rus a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să fie puse în alertă maximă.
Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.
Directorul CIA, William Burns, a declarat în luna aprilie că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, nu poate fi tratată cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu efect mai redus.
Rusia, a cărei doctrină militară permite folosirea armelor nucleare în cazul unei amenințări existențiale la adresa statului, a acuzat Occidentul că poartă un „război prin intermediar” împotriva sa, înarmând Ucraina și impunând sancțiuni Moscovei.
În aprilie, Rusia a efectuat primul test al noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat (numită și Satan 2), capabilă să efectueze lovituri nucleare împotriva Statelor Unite, și a anunțat că intenționează să desfășoare noile capabilități până în toamnă.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri, în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că dorește reducerea rolului armelor atomice în strategia de securitate națională a SUA.