Volodimir Zelenski: Există vești IMPORTANTE din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis

Volodimir Zelenski: Există vești IMPORTANTE din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis
Publicat: 14/11/2023, 07:37

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioților despre „veștile bune” din România și l-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloților pentru F-16 de la Fetești, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianță fără teritoriile ocupate de Rusia, Zelenski a reiterat obiectivul de a elibera toată țara, inclusiv Crimeea, și a anunțat că inamicul va fi lovit „corect și puternic”, atât pe teren, cât și în Marea Neagră, grație, în mare parte, activității serviciilor ucrainene de spionaj.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Zelenski a reiterat faptul că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea.

Pretextul pentru pledoaria liderului ucrainean a fost anunțul întâlnirii cu conducătorul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani și pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei.

Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său şi al întregii Ucraine”.

Zelenski vrea o comunicare mai bună cu statele partenere

Președintele Zelenski a mai anunțat că a cerut îmbunătățirea „comunicării internaționale” a Ucrainei, astfel încât partenerii „să îi înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni”.

„Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind noile noastre măsuri internaţionale care sunt planificate pentru săptămânile următoare – negocieri cu liderii ţărilor noastre partenere, noi pachete de sprijin pentru soldaţii noştri şi comunicarea internaţională a Ucrainei. Putem şi trebuie să asigurăm un rezultat absolut clar: indiferent de agenda informaţională a lumii, partenerii noştri trebuie să ne înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni. Şi acest lucru se va întâmpla”, a asigurat Zelenski.

Acesta a lăudat servicile de spionaj din Ucraina, anunțând că a primit rapoarte de la şeful Serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina (SBU), Kirilo Budanov, şi de la şeful Serviciului de informaţii Externe (SZRU), Oleksandr Litvinenko.

Situația rămâne dificilă

În privința liniei frontului, Zelenski a recunoscut că situația rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcţia Bahmut, direcţia Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson. „Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulţumesc tuturor celor care sunt rezistenţi. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-şi pierd puterea şi poziţiile. Le mulţumesc tuturor comandanţilor cărora le pasă de soldaţi. Le mulţumesc tuturor medicilor de teren care salvează vieţi. Tuturor oamenilor noştri care îşi amintesc că Ucraina trăieşte, pentru că există cineva care să oprească inamicul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Zelenski a mai spus că în ciuda războiului pe care îl poartă cu Rusia, Ucraina trebuie să-și reformeze legislația pentru a obține o „decizie necondiționată” de începere a negocierilor de aderare la UE, decizie care este așteptată luna viitoare. „Succesul ţării şi al poporului nostru – economic, social şi în dezvoltarea relaţiilor Ucrainei cu lumea – poate fi obţinut doar ca un succes comun al întregii Europe”, a subliniat liderul de la Kiev.

Zelenski a precizat că a avut pe parcursul zilei întâlniri cu diplomați ai parlamentului pentru a pregăti Ucraina pentru decizia politică a Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Ucrainei la UE. „Pentru Ucraina, este crucial să punem în aplicare toate recomandările făcute de Comisia Europeană”.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European săptămâna trecută ca Ucraina – alături de Republica Moldova – să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE. Decizia ar urma să fie luată de liderii europeni la summitul din decembrie, scrie news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×