Von der Leyen îndeamnă cetățenii europeni să se vaccineze: Noi forme COVID și mai îngrijorătoare s-ar putea răspândi global în câteva luni
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, vineri, că noua super-mutație a coronavirusului provenită din sudul Africii, poate duce la forme și mai îngrijorătoare ale virusului, care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni. Șefa executivului european a declarat că în contractul UE cu producătorii de vaccinuri este o prevedere ca aceștia să adapteze serurile la noile variante.
Aceasta încurajează cetățenii europeni să se vaccineze și să respecte măsurile sanitare pentru a încetini răspândirea.
„Luăm foarte în serios informațiile despre varianta extrem de mutantă a coronavirusului. Știm că mutațiile duc la apariția și răspândirea unor forme și mai îngrijorătoare ale virusului care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni.
Acum este important ca noi toți în Europa să acționăm rapid, hotărâtor și uniți. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze «frâna de urgență» asupra călătoriilor din țările sud-africane și altor state afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până când avem o înțelegere clară despre pericolul reprezentat de această nouă variantă.
Persoanele ce se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantinare. Am discutat despre această situație astăzi cu oameni de știință și producătorii de vaccinuri. Și ei sprijină astfel de măsuri precaute pentru a evita răspândirea internațională a variantei ce aduce îngrijorări.
Depinde și de noi toți cetățenii să contribuim la un control mai bun asupra pandemiei. Vă rog, vaccinați-vă cât de curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja. Și respectați regulile pentru a vă proteja. Dozele booster oferă o protecție și mai bună. De aceea europenii ar trebui să profite de toate oportunitățile pentru a se proteja prin vaccinare.
Am căpătat experiență cu alte măsuri, precum masca, igiena și distanțarea socială, dar și depistarea contactelor, interdicțiile de călătorie și măsurile de la frontiere. Aceasta ajută la încetinirea răspândirii virusului. Este important pentru că astfel câștigăm timp valoros pentru vaccinare și doza de rapel.
În cele din urmă, Europa și-a luat măsuri de precauție. Contractul UE cu producătorii spune că vaccinul trebuie să fie adaptat imediat la noile variante, pe măsură ce apar”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o declarație de presă la Bruxelles citată de Digi24.ro
Primul caz de infectare cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529 a fost confirmat în Europa. Varianta depistată în Africa de Sud are mutații ce ar putea să o facă rezistență la sistemul imunitar, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală. Cazul a fost descoperit în Belgia.
Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei super-mutante din Africa de Sud. Țările asiatice s-au grăbit să înăsprească restricțiile, vineri, după ce o nouă variantă de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, a fost detectată în Africa de Sud.
România va introduce pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii, dacă OMS va recomanda acest lucru, a anunțat vineri, după ședința de Guvern, ministrul de Interne, Lucian Bode. Asta presupune carantină obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt vaccinate sau nu, a explicat Bode.
Șeful agenției care conduce lupta Africii cu pandemia COVID-19 spune că interzicerea zborurilor este puțin probabil să reducă răspândirea noii variante potențial periculoase descoperite în sudul continentului.