Vor ajunge sau nu în România MIGRANȚII din Insulele Chagos? Răspunsul oficial al Agenției ONU pentru Refugiați
Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a confirmat, la solicitarea Gândul, intenția de a transfera temporar în România câteva zeci de persoane care se află în Insulele Chagos, un teritoriu pe care Marea Britanie l-a cedat recent către Mauritius. Reprezentanții organizației au precizat că o solicitare concretă pentru autoritățile române este pe cale să fie trimisă.
Oficialii UNHCR au detaliat, în răspunsul pentru Gândul, informațiile privind transferul mai multor migranți din Diego Garcia în România, publicate marți de BBC. Autoritățile române, prin Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), au transmis ulterior că nu au fost făcute cereri oficiale pentru a permite accesul acestor solicitanți de azil pe teritoriul României.
Contactați de Gândul, reprezentații UNHCR au confirmat demersul pentru a obține transferul a 36 de migranți în România.
„UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) colaborează cu autoritățile britanice, la solicitarea acestora, pentru a asigura siguranța și bunăstarea persoanelor care au ajuns pe Diego Garcia și au solicitat acolo protecție internațională. UNHCR a fost de acord să solicite autorităților române transferul voluntar, temporar, a 36 de persoane, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) din Timișoara, România, pe care UNHCR îl gestionează”, au răspuns reprezentanții Agenției ONU pentru Refugiați.
Cererea ofiacială urmează să fie trimisă autorităților române, au precizat oficialii UNHCR.
Solicitarea de transfer – care ar trebui să se materializeze în zilele următoare – s-ar încadra în prevederile existente ale Acordului tripartit din 2008 dintre Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pentru funcționarea CTU. În cazul aprobării, persoanele relocate vor fi găzduite în centrul de tranzit pentru o perioadă maximă de șase luni, până la repatrierea lor voluntară sau a transferului lor voluntar în Regatul Unit sau în altă țară”, se arată în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.
Potrivit sursei citate, ETC reprezintă o contribuție critică a României la salvarea vieții refugiaților și a persoanelor aflate sub mandatul UNHCR, care a găzduit peste 5.000 de persoane de la înființarea sa în 2008.
Statutul migranților din Diego Garcia
În 2021, zeci de etnici tamil au ajuns în insula Diego Garcia și au solicitat azil. Insula este cunoscută pentru că găzduiește o bază militară comună a Marii Britanii și Statelor Unite.
Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, Guvernul Regatului Unit spunând că aducerea lor în Marea Britanie riscă să creeze un precedent.
Zecile de migranți care trăiesc în tabăra din Diego Garcia trăiesc în condiții precare, iar unii dintre ei, disperați, chiar au încercat să se sinucidă. Potrivit presei, solicitanții de azil din tabără trăiesc în condiții „similare celor din închisori”.
Potrivit BBC, în prezent, 56 de etnici tamil se află pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în Rwanda, unde au fost transferați pentru îngrijiri medicale după ce au încercat să se sinucidă.
Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i-a fost oferită posibilitatea de a fi transferat în România, a descris vestea drept „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant a spus că ziua în care a aflat că va merge în România a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: