Vouchere de 1.000 de lei de la stat pentru tradiția PORCULUI de Crăciun. Cine sunt beneficiarii

Publicat: 14 11. 2023, 08:27
Peste 600 de porci au ars de vii la o fermă din județul Cluj!

Guvernul României lansează o inițiativă menită să sprijine o anume categorie de români în pregătirea Sărbătorilor de Crăciun, prin introducerea unor vouchere speciale în valoare de 1.000 de lei.

Aceste noi vouchere, cu o valabilitate de cinci ani, vor fi emise de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și vor completa Legea porcului.

Potrivit propunerii aflată în stadiul de inițiativă legislativă, depusă în Parlament de către Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, aceste vouchere vor fi acordate micilor crescători de porci înregistrați în Registrul Agricol.

Beneficiarii acestor vouchere sunt cei care doresc să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în proximitatea unor ferme comerciale de creștere a porcilor pe o rază de 10 km.

Conform detaliilor furnizate de inițiatori, voucherele vor avea o valoare de 200 de euro, echivalentul a aproximativ 1.000 de lei. Acestea vor fi tranzacționate de ANSVSA la fermele comerciale, având menirea să contribuie astfel la menținerea tradiției în preajma Sărbătorilor de Crăciun, potrivit Antena 3.

Cât costă un kilogram de carne de porc în viu?

Deși suntem la jumătatea lunii noiembrie, românii gospodari au intrat deja în vria sărbătorilor de iarnă și au pornit deja în căutarea celui mai bun preț pentru porcul de Crăciun.

Există două categorii de cumpărători: cei care cumpără un porc mai mic pentru a-l crește până anul viitor și cei care îl procură pentru a-l sacrifica în acest Crăciun.

Desigur, există și diferențe de preț. Cei care optează să cumpere purceluși pe care să-i crească până anul viitor trebuie să plătească acum 500 de lei.

Alții, care vor un porc pentru Crăciun, plătesc între 1.500 și 2.000 de lei. Prețul mediu la kg de carne de porc este de 24 de lei, fiind clar că achiziția unui animal viu este mult mai economică, în special pentru cei care vor să producă preparate tradiționale.

Prețul unui kilogram de porc în viu la ferme variază între 10 și 12 lei, iar la crescătorii particulari poate urca la 17 lei.