Suntem într-o perioadă în care facturile la enerigia electrică se scumpesc de la o zi la alta, iar câteva sfaturi pentru o economie de până la 40% la energia electrică sunt binevenite. Într-o gospodările, 70% din consumul de energie provine de la electrocasnice, iar 30% de la iluminat.
Ce trebuie să faci ca să ajungi la o economie de aproape 40% la energia electrică.
Factura la curent poate scădea cu până la 40% dacă respecţi un set de reguli de mai jos, așa cum le-au prezentat experții ENEL.
Pe lângă respectarea acestor reguli, este esențial ca în casă să aveți electrocasnice eficiente energetic, dar și locuința izolată, în acest sens termopanele fiind esențiale.
Un alt pas este să optați pentru becuri economice, cu halogen sau de tip LED, ce au o durată de viaţă de până de 10 ori mai mare decât cele cu incadescenţă şi consumă cu 75% mai puţină energie electrică. Pentru a vă optimiza consumurile, trebuie să nu lăsaţi lumina aprinsă când nu aveţi nevoie de ea şi să iluminaţi doar încăperile unde vă petreceţi timpul. Mai mult, ar trebui să folosiţi lumina naturală pe cât de mult posibil.
În ceea ce priveşte consumul electrocasnicelor din casă, trebuie să citiţi eticheta lipită pe fiecare aparat, care indică puterea acestuia, sau manualul de instrucţiuni.
Cele 5 electrocasnice și dispozitive care au un cosnum foarte mare
Procentual, din factură, electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie electrică sunt:
- maşina de spălat – 10%
- aparatul de aer condiţionat – 25%
- boiler – 15%
- maşina de spălat vase – 7%
- frigiderul – 14%
Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a electrocasnicelor
- Când nu este necesar să folosiţi aparatura electrocasnică, scoateţi-o din priză. Veţi consuma cu până la 10% mai puţină energie electrică.
- Maşina de spălat vase nu trebuie folosită pentru doar câteva vase şi trebuie scoasă din program opţiunea de uscare. Programul intensiv de spălare se aplică doar oalelor, tigăilor şi vaselor foarte murdare.
- Frigiderul şi congelatorul trebuie să stea cât mai departe de sursele de căldură şi la cel puţin 20 de centimetri depărtare de perete. Temperatura recomandată pentru frigider eeste între 1 – 4 °C, iar pentru congelator, ar trebui reglată la – 18 °C. O temperatură mai scăzută creşte consumul de energie. Deschideţi uşa frigiderului de cât mai puţine ori şi verificaţi să fie în stare bună garnitura pentru a evita risipa de curent electric.
- Cuptorul cu microunde şi plita electrică trebuie folosite la nivelul mediu de intensitate.
- Electronicele şi încărcătorul telefonului trebuie scoase din priză după folosire. Vor continua să consume multă energie chiar dacă nu alimentează aparatele. Monitorul calculatorului trebuie să fie de tip LED sau LCD iar funcţiile sleep mode, auto-shutdown şi hybernate mode trebuie să fie activate.
- Boilerul trebuie setat la cea mai mică temperatură sau scos din priză când nu îl folosiţi. Termostatul nu trebuie setat la o temperatură mai mare de 60 °C pentru boiler şi pentru încălzirea centrală.
- Dacă aveţi centrală termică, opriţi căldura cu o oră înainte de a pleca de-acasă. Închideţi caloriferele dacă nu este frig.
Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ...
vezi toate
articolele