Vremea extremelor! Diferență de 60 de grade Celsius între Europa și Rusia

Vremea extremelor! Diferență de 60 de grade Celsius între Europa și Rusia
Foto: Pexels.com
Publicat: 11/01/2023, 12:29
Actualizat: 11/01/2023, 12:36

În ultimele săptămâni, vremea, la nivel global, a fost una extremă, de la furtuni cumplite de zăpadă în America de Nord, la temperaturi de luna martie în Europa. 

Mai mult decât atât, în timp ce în Rusia este ger cumplit, temperaturile ajungând până la minus 44 de grade, în Europa valorile termice rămân crescute pentru această perioadă, maximele ajungând la 18 grade Celsius.

Potrivit unei hărți meteo postate pe pagina de Facebook a Severe Weather Europe, diferențele de temperatură între Rusia și vestul Europei depășesc 60 de grade .

”Ger în Rusia, cu minime de -40°C. Între timp, o mare parte din Europa rămâne foarte caldă pentru această perioadă a anului. În sudul Spaniei, temperaturile nu scad sub 18°C nici măcar noaptea”, a scris meteorologul Scott Duncan, pe Facebook, citat de digi24.ro.

FOTO Facebook – Severe Weather Europe

Anomaliile în ceea ce privește temperaturile și nivelurile extreme de precipitații devin noul normal pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, au avertizat climatologii în rapoartele din ultimii doi ani.

Vreme caldă și în România în următoarele două săptămâni

Banat

Valorile de temperatură, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere în prima săptămână de prognoză până la medii ale maximelor de 6…7 grade și ale minimelor de 0…1 grad. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului va crește ușor și va atinge medii ale maximelor de 9…10 grade și ale minimelor de 2…3 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalul 10 – 11 ianuarie.

În Crișana, valorile termice vor fi în scădere pe parcursul primei săptămâni de prognoză, până la medii ale maximelor de 6…7 grade și ale minimelor de 1…2 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 6…9 grade și ale minimelor de 0…2 grade. În intervalul 10 – 11 ianuarie probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată.

 Transilvania

Temperaturile maxime medii nu vor avea oscilații semnificative și se vor încadra între 5 și 8 grade. Temperaturile minime medii, în prima săptămână vor avea ușoare fluctuații de la o zi la alta și se vor încadra între -1 și 3 grade, iar în doua săptămână nu vor avea variații semnificative și se vor încadra între -2 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 11 ianuarie.

În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice, în scădere de la o zi la alta, vor coborî până la medii ale maximelor de 5…6 grade și ale minimelor de 1…2 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 5…8 grade și ale minimelor de -1…1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată pe 11 ianuarie.

În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului estimat valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice regiunii, cu medii ale maximelor de 6…8 grade, iar ale minimelor de 0…4 grade. Ușor mai rece se estimează pentru zilele de 11 și 12 ianuarie, când maximele vor coborî la valori de 4 grade mediat regional. Probabilitatea de precipitații pe arii mai extinse va fi ridicată în 11 și 12 ianuarie, iar în restul timpului acestea se vor semnala doar pe alocuri.

Dobrogea

Intervalul de prognoză va debuta cu vreme deosebit de caldă raportat la normele specifice regiunii, apoi se va răci, astfel că în zilele de 12, 13, 14 și 15 ianuarie va fi doar ușor mai cald decât normal, după care iar se va încălzi în cea mai mare parte a regiunii. În aceste condiții, mediile valorilor maxime vor varia între 8 și 12 grade, iar ale celor minime între 3 și 7 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în 11 și 12 ianuarie, apoi acestea se vor semnala doar pe alocuri și trecător.

În Muntenia, valorile termice vor oscila de la o zi la cealaltă, însă pe tot parcursul intervalului se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei. Astfel, mediile maximelor vor fi de la 6..8 grade în zilele de 11, 12, 13, 21 și 22 ianuarie, până spre 10 grade în a doua zi din interval și din nou în perioda 16…20 ianuare. Minimele se vor situa între 0 și 4 grade, valori mediate regional. În 11 și 12 ianuarie vor fi precipitații pe arii extinse, iar în restul timpului probabilitatea de apariție a acestora va fi mai scăzută.

În Oltenia, regimul termic se va situa în general peste cel climatologic specific perioadei, însă temperaturile vor avea totuși variații de la cele mai mici valori, cu media maximelor de 6 grade la debut, precum și în 12 ianuarie, până spre 10 grade în intervalul 16…19 ianuarie. Minimele vor avea și ele variații, între 0 și 4 grade, cu cele mai calde nopți între 10 și 13 ianuarie și din nou între 18 și 21 ianuarie. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în 10, 11, 19, 20 și 21 ianuarie, iar în restul timpului acestea se vor semnala trecător și izolat.

La munte, vremea se va răci ușor și treptat până în data de 13 ianuarie, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 2 spre -2 grade și ale minimelor de la -2 până la -6 grade. După acest proces regimul termic va deveni oscilant, astfel că valorile diurne vor fi de -1…2 grade, iar cele nocturne de -6…-2 grade. Precipitațiile iși vor face apariția pe aproape tot intervalul estimat, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea să fie extinse în zilele de 10 și 11 ianuarie.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri