Vulcanul Etna, cel mai înalt vulcan al Europei, situat pe insula Sicilia, din sudul Italiei, a erupt spectaculos marţi seară, expulzând în atmosferă lavă şi cenuşă în urma unei explozii produse în partea de sud-est a craterului.Răuri de lavă și un nor de cenușă s-au abătut asupra insulei.
Potrivit, La Repubblica. craterul din partea de sud-est a vulcanului a erupt. Sursa citată mai notează că aceasta este cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani.
Potrivit agenţiei de ştiri Adnkronos, fluxul de lavă a ajuns la o altitudine de 2.000 de metri.
În imagini şi înregistrări de la faţa locului se poate observa un nor gigantic de fum ridicându-se din crater şi un râu de lavă care se scurgea pe versant.
Aeroportul din Catania şi-a sistat temporar activitatea din cauza cenuşii răspândite în atmosferă. Potrivit agenţiei de presă ANSA, coloana de fum şi cenuşă s-a ridicat la mai bine de un kilometru în aer, existând riscul perturbării curselor aeriene.
Cenuşa s-a depus pe locuinţe, străzi şi terase din oraş.
Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale.
Etna este cel mai activ și important vulcan din Europa. Ultima erupție de mare anvergură a acestuia a avut loc în iarna anului 2008-2009. Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa.
Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.
Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor. Având o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate înregistrată până acum.
https://www.youtube.com/watch?v=8JHBGdRkI0g&feature=emb_title